YARGITAY KARARLARI

Yargıtay'dan Zamanı Aşan Karar

29/04/2013

Yargıtay'dan zamanı aşan karar

Dekan kocasından boşanan doçent kadının mal paylaşımı davalarındaki 1 yıllık zaman aşımını 10 yıla çıkaran Yargıtay, benzer davalar için emsal oluşturabilecek bir karara imza attı.

Yargıtay Genel Kurulu, İstanbul'da dekan kocasından boşanan doçent kadının davasında, mal paylaşımı davalarındaki 1 yıllık zaman aşımını 10 yıla çıkardı. Bu karar, mal paylaşımı davalarında 1 yıllık süreyi geçirmesi nedeniyle mağdur olanlar için yeni bir dönemi başlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Elmira Gür, 2006′da o dönemde fakültenin dekanı olan Prof. Dr. Sinan Mert Şener'den boşandı. 1.5 yıl sonra da mal paylaşımı davası açarak, evlilikleri süresince eşiyle birlikte çalıştığını belirtti ve edindikleri mallardaki katkısını istedi. Davayı 4 yıl sonra sonuçlandıran İstanbul Anadolu 5. Aile Mahkemesi hakimi Ali Sadık Taştepe, 650 bin liralık mallara Gür'ün de 150 bin lira katkı sağladığına karar verdi. Şener'in avukatlarının davanın 1 yıllık zamanı aşımının ardından açıldığını iddiasıyla temyiz ettiği karar Yargıtay 8. Hukuk Dairesi tarafından bozdu.

'Yargının Sorumluluğu'

Verdiği kararda direnen hâkim Taştepe ise Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na başvurarak Türkiye'de yurt dışı tebligatların bazen 3 yılı dahi bulduğunu, her yıl ekonomik göstergelerin ve statülerin değiştiğini belirtti. Türkiye'nin kadınlara yönelik her türlü ayrıcılığın önlenmesine dair İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzaladığını hatırlatan hâkim, "Bu durum yolculuk esnasında at değiştirmeye veya oyun sırasında kural değiştirmeye benzer. Haklarına ulaşamayanlar yargıya güven duygularını kaybeder, adalet ve hakkaniyet duyguları zedelenir" dedi. Davadaki sürecin nasıl uzadığını anlatan hâkim, "Davacıya bir yıllık zamanaşımı tanınmasının, yargının kendi sorumluluğunu taraflar üzerine yükleme anlamına gelir" diye konuştu. Bu talep üzerine Yargıtay'daki 23 hukuk dairesinde görev yapan 40 yüksek hakim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu olarak yaptığı toplantıda, boşanma davalarından sonra açılan mal paylaşımı davalarında 1 yıllık zaman aşımı süresinin 10 yıla çıkartarak, yerel mahkemenin kararını doğruluğuna hükmetti.

İçtihat Oluşturacak

Geçen hafta verilen ve hukuk içinde içtihat oluşturacak bu kararla, 2002′den sonra boşanan ve 1 yıllık zaman aşımı nedeniyle mal paylaşımı davasını açamayan boşanmış çiftlere bu hakkı yeniden doğmuş oldu.

Diğer Yargıtay Kararları