-Av. Mustafa Cinkılıç:
''İnsan hakları evrenseldir''
''İnsan hakları anne karnında başlıyor''
İnsan haklarının, bireylerin sadece insan olmakla kazandığı bir hak olduğunu kaydeden avukat Mustafa Çinkılıç, Türkiye'deki adalet sistemine dikkat çekerek, hakim ve savcılarda zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Çinkılıç, Erkan Koleji öğrencilerine yönelik düzenlenen 'İnsan Hakları' konulu bir söyleşideki konuşmasında, İnsan haklarını; 'bireylerin sadece insan olmakla kazandıkları haklar' olarak tanımladı. Çinkılıç, buna rağmen, Türkiye'de 'insan hakları' denildiğinde akla hep yasadışı şeylerin geldiği yorumunda bulundu. İnsan haklarının, anne karnından itibaren başladığı vurgusu üzerinde durdu.
"Devlet Gücünü Sınırlıyor"
Birleşmiş Milletler'ce hazırlanan; 'İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin, üye ülkeler tarafından en çok itibar edilen yasa olduğunu anlatan Çinkılıç, buna rağmen oluşabilecek bir haksızlıkta uygulanacak bir müeyyidenin olmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde sadece devletlerin yargılandığını belirten Çinkılıç, insan haklarının devletin gücünü sınırlayıcı özelliğinin olduğunu ifade etti.
İnsan haklarının evrensel nitelikte olduğunu dile getiren Çinkılıç, bu hakkın zamanın bir ürünü olduğunu kaydetti. Birçok ülkenin anayasalarını oluştururken evrensel bildirgeyi örnek aldığını vurgulayan Çinkılıç, bunlar arasında en fazla Türkiye'nin 1961 Anayasası'ndaki insan hakları hükümlerinin, evrensel bildirgedeki hükümlere yakın olduğunu vurguladı. Konuşmaların ardından Erkan Eğitim Kurumları Genel Koordinatörü İzzettin Yüzçelik, katkı ve katılımları dolayısı ile Çinkılıç'a bir demet vererek teşekkür etti.