BAROMUZ

Ermenek maden katliamı... 3 yıl oldu... ACILAR SON BULSUN.

görüntülenme
30/11/2017

Ermenek maden katliamı...
3 yıl oldu...

ACILAR SON BULSUN.

28.10.2017

Ermenek maden faciası 28 Ekim 2014 tarihinde, Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarında, Has Şekerler Madencilik’e ait kömür madeninde su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalarak hayatını kaybettiği olaydır.

Ancak yetkililerin, görev ve sorumluluk makamında olanların bu olaydan hiçbir ders almadığı görülmektedir.

Ermenek bilirkişi raporunda Maden Genel Müdürlüğü de 
kusurlu çıktı. Kömür ocağında meydana gelen su baskınıyla ilgili hazılanan bilirkişi raporunda, Ermenek Cenne Linyit İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Mesul Müdürü Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi ve Mesul Müdürü Saffet Uyar ile MİGEM denetmenler nezdinde "asli kusurlu" sayıldı.

ilgili bilirkişi raporunda, çalışanların acil çıkış yollarını bildiği fakat yeterli tatbikat yapılmamasından dolayı felaket karşısında paniğe kapıldıkları bildirildi. Bilirkişi raporunda, yeraltı kömür üretimi çalışmaları sırasında ani su patlaması olduğu, galerileri kısa zamanda dolduran su ve beraberindeki kömür, çamur, tahkimat malzemelerinin ocakta çalışanların çoğunluğunun kaçmasına fırsat vermediği belirtildi. Kazaya sebep olan suyun eski göçükte depolanan, uzun süre bekleyerek kömürle reaksiyona giren ve kükürt oranı yükselen yeraltı rezervuar suyu olduğu ifade edilen raporda, çalışma yapılan kısımla eski imalat arasında güvenli mesafe bırakılmadığı için eski imalatlardan gelen şiddetli suyun toplu ölümlere neden olduğu dile getirildi.

Soma (301 kişi), Ermenek (18 kişi), Şırvan (16 kişi) ve en son yaşadığımız ruhsatsız saha olan Şırnak’ta (7 kişi) ve yaşana ve göstere göstere gelen kazalarda bir çok maden işçisi yaşamını kaybetti.

Meselenin anlaşılması için bu kadarı bile yeterlidir ama Bu ülkede…

Son 15 yılda 14. 500 işçi…

2017 yılının ilk on ayında 1.350 işçi…

Tarlada, ormanda, yolda, inşaatta, madende, tersanede, atölyede, fabrikada…

Sermayenin kâr hırsı ve kapitalizmin kuralları, başka türlü boyunduruk biçimleri ile farklı farklı eklemlenerek yerin yüzlerce metre altında da, üstünde de; yüz yıl önce de şimdi de işçilerin canına kastediyor ve hiçe saymaktadır.

‘Üretirken ölmemek’ için, kâr hırsıyla gözü dönmüşlere karşı mücadeleyi her alanda sürdürmek gerekiyor.

Madencilik sektörü, bilgi ve deneyim gerektiren ciddi bir iştir. Karar vericilerin, sektörle ilgili kurumların üst yöneticilerinin, yasa ve yönetmelikleri hazırlayanların, deneyim sahibi olmaları işin olmazsa olmaz koşuldur. Son yıllarda madencilikle ilgili kurumlarda ehil olmayan, belirli birikime sahip olmayan yönetici atamaları had safhadadır.

Yasa ve yönetmeliklerdeki, uzun yılların birikimi ve deneyimleriyle yer almış maddeler, son yıllarda yerlerini, doğayı ve insan yaşamını gözardı eden; kaynakların sermayeye aktarımını kolaylaştıran düzenlemelere bırakmıştır. Daha az yatırımla daha çok kar mantıksızlığı, maden cinayetlerini arttırdığı gibi, doğaya geri dönüşsüz zararlar vermeye devam etmektedir.

Yaşamı ve insanı önceleyen anlayışları değil de, yatırım yapmadan yüksek kârı önceleyen anlayışları sürdürenler, bu uygulamalarıyla doğayı acımasızca tüketenler, bu ülkenin geleceğini de yok ediyorlar!

Gerçek olan şu ki; yoksulluğu yok edemediğimiz sürece, bu tür maden ocaklarında çalışacak yoksullar hep olacaktır. Bu döngü sürecek, bu ölümler artacaktır.

Bu ülkede yıllardır toprak altından çıkarılamamış madenciler var. Ne yazık ki onlar unutuldular! Televizyonlarda, son katliamda yaşamını yitiren yoksul emekçilerin acı hikayeleri yayınlanıyor. Onlar da unutulacak bir süre sonra! Zonguldak’ta, Afşin-Elbistan’da, Soma’da, Ermenek’te, Şırvan’dakileri unuttuğumuz gibi! Biz unutabiliriz. Ama tarih unutmayacak. İnsanlık tarihi unutmayacak!..

Ermenek Maden Faciasının 3.yılında yaşamını kaybeden madencileri, maden facialarında ve iş kazalarında ölen emekçileri ve işçileri saygıyla anıyoruz.

Saygıyla sunarız.

Adana Baro Başkanlığı

 

Diğer Haberler