BAROMUZ

EDEBİYATIMIZIN USTA ŞAİRİ VE YAZARI SABAHATTİN ALİ’Yİ KATLEDİLMESİNİN 72. YILINDA SAYGIYLA ANIYORUZ.

görüntülenme
17/04/2020

Bugün 41 yıllık kısa yaşantısına üç roman, on öykü, iki şiir kitabı ve yedi kitap çevirisi sığdırmış olan yazar ve şair Sabahattin Ali’nin katledilmesinin 72.yılıdır.

41 yıl yaşamış. Ama bu 41 yıla sığdırdığı roman, öykü, mektup, makale, şiir ve çeviri kitaplarıyla Türk edebiyatında seçkin bir yer edinmiştir.

Günümüzde “Ayın şavkı vurur sazın üstüne, leylim ley”, “Başın öne eğilmesin aldırma gönül aldırma” gibi şiirleri ile hepimizin dilinde olan daha birçok değerli eserin şairi, aynı zamanda “İçimizdeki Şeytan” , “Kuyucaklı Yusuf” , “Kürk Mantolu Madonna” gibi unutulmaz romanlara imzasını atmış Sabahattin Ali, Cumhuriyet tarihinin ilk katledilen aydınıdır.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Sabahattin Ali’nin ülkemiz ve dünya edebiyatında önemli yer edindiğini, düşünceleri, bakış açısı ve diliyle tüm zamanların yazarı olduğu ifade etti.

Başkanımız Av. Veli Küçük, Sabahattin Ali’nin öldürülmesini Türkiye’de karanlığın başlangıcı olarak değerlendirdi.

Türkiye ‘de özgür ve özgün düşüncelere yol açılmalıdır. Yurttaşların aydınlanması, gelişmesi, özgürleşmesi sürecinde en önemli katkı sanatçılara aittir. Ülkemizde ne yazık ki son yıllarda dansa ‘belden aşağı’, heykele ‘ucube’, resme ‘müstehcen’, edebiyata ‘sakıncalı’, operaya ‘lüks’, senfoniye ‘zulüm’, sinema ‘ayıp’, tiyatroya ‘tehlikeli’, basımı yapılmamış kitaplara dahi ‘bomba’ gibi söylemler ile yaklaşım aslında sorunlu bakış açısıdır.

Çünkü, toplumun aydınlanmasında kalıplar ve sınırlamalar ile yol almak mümkün olamayacaktır. Bugün kamusal ve siyasal makam ve mevki sahiplerinin kendilerince uygun görmedikleri sanata ‘böyle sanatın içine tükürürüm’ sakat anlayışının egemen olduğunu üzülerek görmekteyiz. Sabahattin Ali’yi saygıyla ve özlemle anıyorum.

ALDIRMA GÖNÜL
Başın öne eğilmesin