BAROMUZ

CUMHURBAŞKANI, ETTİĞİ YEMİNE BAĞLI KALMAK

görüntülenme
06/04/2016

ADANA BARO BAŞKANLIĞI BASIN BÜLTENİ AV. MENGÜCEK GAZİ ÇITIRIK: "SAYIN CUMHURBAŞKANI, ETTİĞİ YEMİNE BAĞLI KALMAK VE ANAYASANIN UYGULANMASINI GÖZETLEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR" 06.04.2016 Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ettiği yemine bağlı kalmak zorunda olduğunu belirterek, "10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, göreve başladığı günden itibaren yurttaşlarını ve ülkeyi birleştiren, derleyen, toparlayan, kucaklayıcı bir anlayış yerine, yok sayan, ötekileştiren, aşağılayan, hakaret eden, hedef gösteren anlayışı söz-davranış ve açıklamaları ile ortaya koymuştur" dedi. Av. Çıtırık, yaptığı yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisinin halk tarafından seçilmiş olmasından dolayı bir ayrıcalık sahibi olduğu yanılgısı içerisinde olduğuna dikkat çekti. Av. Çıtırık, şunları söyledi:   "Anayasaya göre; devletin başı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk Milleti'nin birliğini temsil eden, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmesi gereken, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye bağlı kalacağına dair yemin eden Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları, toplumda kamplaşmaya, ayrışmaya neden olacak niteliktedir. Sayın Cumhurbaşkanı büyük bir yanılgı içerisindedir. Bu da , kendisinin halk tarafından seçilmiş olmasını bir ayrıcalık olarak görmesinden kaynaklanmaktadır. Halbuki, halk tarafından seçilmek sayın Cumhurbaşkanı'na ayrı bir meşruiyet kazandırmamakta, aksine sorumluluğunu daha da arttırmaktadır" Cumhurbaşkanlığı makamının ülke içerisindeki yerine ve saygınlığına gölge düşürmemek, meşruiyetini tartışmalı hale getirmemenin Cumhurbaşkanı'nın görevi olduğunu ifade eden Av. Çıtırık, "Anayasa'nın 104. Md. Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkileri belirlenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, ettiği yemine bağlı kalmak ve anayasanın uygulanmasını gözetlemekle yükümlüdür. Bu nedenle de anayasanın çizmiş olduğu çerçeve içerisinde kalmak zorundadır. Yaptığı açıklamaları ve davranışlarını belirleyecek olan da bu çerçevedir. Cumhurbaşkanlığı makamının ülke içerisindeki yerine ve saygınlığına gölge düşürmemek, meşruiyetini tartışmalı hale getirmemek Cumhurbaşkanı'nın görevidir. Anayasal çerçevenin dışına çıkarak toplumu geren, ülkede tansiyonu yükselten, hukuku içselleştirmeksizin hukuku kendine bir ayakbağı olarak gören açıklamalarının önem ve anlamının olmayacağını kamuoyu ile paylaşmak isteriz" şeklinde konuştu.