"10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ”KUTLAMA MESAJI
AV. VELİ KÜÇÜK;
"BASKICI UYGULAMALARLA BASIN GÖREVİNİ YAPAMAZ HALE GETİRİLMİŞTİR"
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, "10 Ocak Çalışan gazeteciler günü, nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Adana Baro Başkanı Av. Küçük, tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlak kurallarıyla donanmış bir basının ve medyanın, toplumsal gelişmenin ve aydınlanmanın yaşama geçmesinde çok önemli yeri olduğunu bildirdi.
Av. Küçük, bu günün 1961 Anayasasında gazeteciler lehine yer alan hükümlerle birlikte "Çalışan gazeteciler bayramı" olarak kabul edildiğini, ancak 12 Mart 1971 askeri darbesinden sonra bu hakların bir kısmının geri alınması üzerine " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirildiğini anımsattı.
"BASKI VE SANSÜR OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL sürecinde basın sektörünün de olumsuz etkilendiğini belirterek, “Sansür ve baskı altında çalışan basın sektöründe, yaşanan süreçte; Sadece 20 Temmuz 2016-31 Aralık 2016 tarihleri arasında toplam 178 medya kuruluşu kapatılmıştır. 2017 yılında da yayınlanan KHK'ler ile yine bir dizi basın yayın kuruluşunun kapatılmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda kapatılan yayın sayısı en az 35'tir. Bu gelişmeler de keza işsiz gazeteciler ordusuna yeni bireylerin katılmasına neden olmuştur. En iyimser tahmine göre, KHK'ler sonucunda basın yayın kuruluşlarında çalışıp da işsiz kalanların sayısı, 10 binin üzerindedir.” dedi.
‘BASIN EN KARANLIK YILLARINI YAŞIYOR’
Av. Küçük, "Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütünün 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinin açıkladığını; bu endekse göre Türkiye’nin 4 sıra gerileyerek 180 ülke arasında 155. sırada yer almaktadır. Endeksin analiziyle ilgili yaptığı değerlendirmede ortaya çıkan bu tablonun “tek adam” anlayışının yükseldiği ve medyaya saldırıların sıradanlaştığı bir dünyanın yansımasıdır.
Yurttaşın haber alma hakkı, bilgilendirilme hakkı, demokrasinin işletilmesinde dördüncü kuvvet olması gereken basının (medya) görevini ne kadar yerine getirebildiği de ayrı bir tartışma konusudur.
Siyasi iktidarın uygulamalarıyla görevini yerine getiremez hale gelen, düşünce ve duruşları nedeniyle kapı önüne konan, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılanan, tutuklanan, mahkum olan , can güvenliğinden ekonomik güvenceye, sendikaya kadar yüzlerce sorunu olan basın emekçilerinin ülkemizde kalmayan demokrasi, örgütlenme ve ifade özgürlüğünün de olmadığı koşullarda kutlamanın da nutuk atmanın da önemi kalmamıştır."
Av. Küçük, Türkiye genelinde işsizlik oranının yüzde 13 olarak açıklandığını ancak gazeteciler için işsizlik oranının yüzde 30'lar düzeyinde olduğu belirti.
Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:
“Her şartta mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerini yerine getirerek ilimizin ve ülkemizin kalkınmışlık düzeyine ve tanıtımına, yurttaşın ve kamuoyunun bilgilendirilmesine ve aydınlatılmasına büyük katkı sağlayan ve kamu hizmetlerinin devamlılığında önemli katkıları olan tüm basın mensuplarımızın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, aileleriyle birlikte daha nice senelere sağlık, mutluluk ve başarılara erişmelerini dilerim”