BAROMUZ

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK; "İNSANA, EMEĞE VE ALINTERİNE DEĞER VERİLMELİ”

görüntülenme
24/10/2018

AB'nin resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre Türkiye’nin iş kazalarında en fazla insanın yaşamını yitirdiği ülkeler sıralamasında birinci sırada yer aldığı ortaya çıktı.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, işçilerin yaşadığı sorunların ne yazık ki siyasi iktidar tarafından görmezden gelindiğine işaret etti.

Önlem alınmadığı takdirde daha bir çok canın yitip gideceğini ifade eden Av. Küçük, işletmelerin denetlenmesinde yaşanan sorunlar, taşeronlaşma ve caydırıcılık bakımından görülen yetersizliklerin de bir an evvel giderilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Av. Küçük, İş kazalarının üstünün biraz kazındığında ihmalden daha başka gerçekler olduğunun görülebildiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

"O yüzden bu ölümlere iş kazası değil, iş cinayeti diyoruz. Bu tablo Soma faciasında da farklı değildir. Parayı insandan daha üstün gören bir zihniyettir bunun adı. Son yıllarda ülkemizde modern kölelik çeşitli biçimlerde karşımıza çıkmaktadır. İşçisine insanca yaşam koşullarında çalışmalarını sağlayamayan sermaye sahipleri, taşeron çalışanlarını haftada 45 saatten fazla çalışmaya zorluyor, hem de mesai ücreti ödemeden.İşçi ölümlerine baktığımızda, dünyada bu kadar iş güvenliği ve sağlığına önem vermeyen başka bir ülke yoktur. İnsan hayatının en ucuz olduğu ülkelerden biridir malesef güzel ülkemiz. "Bu işin fıtratında var” diyen bir zihniyet varsa üzülerek belirtmek gerekir ki işçi ölümleri de çok sıradanlaşır! Bu sorunun çözümü için yeni ve etkili önlemler alınmalıdır. İnsan yaşamının değeri olmalıdır"

DURUM VAHİM

Türkiye'de sosyal güvenlik kurumu verilerine göre 2015 yılında toplam 241 bin 547 iş kazası meydana geldi. Bunlar içinde ölümcül kaza sayısı 1252 olarak belirtilmekte. Bir diğer deyişle Türkiye'de 193 kaza başına 1 ölümcül kaza meydana gelmekte. Rakamlar Türkiye'de her gün 3,4 işçinin yaşamını yitirdiğini göstermektedir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre ise Türkiye'de 2017 yılında en az 2006 işçi yaşamını yitirdi.

AB'de toplam istihdam edilen kişi sayısına göre bakıldığında en az işçi ölümü oran açısında Hollanda'da yaşanmakta. Bu ülkede her 100 bin çalışan başına yaşanan ölüm oranı yüzde 0.50. Bu oran Romanya'da 5.56, Bulgaristan'da 3.57, Fransa'da 2,57, Almanya'da 0,97.