BAROMUZDAN DİYARBAKIR’IN LİCE İLÇESİNDE 14 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA 1’İ AMİR 5 POLİS TARAFINDAN İŞKENCE İDDİALARINA VE SORUŞTURMA SÜRECİNE SERT TEPKİ
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 21 Mart Nevruz kutlamaları esnasında
lastik yakıldığı ihbarı üzerine devriye atan zırhlı polis aracı, 14 yaşındaki Y.D’yi araca bindirdi. Daha sonra 1’i amir 5 polis tarafından Y.D'ye işkence edildiği, elleri ve ayakları bağlanarak kuytu bir yere atıldığı iddia edildi.
Söz
konusu iddialar üzerine 1’i amir 5 polis gözaltına alındı. İşkence iddialarının soruşturma ve Sulh Ceza Hakimliği aşamalarında hukuk garabeti yaşanmıştır.
Diyarbakır Valiliğinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladığı 5 polis, önce ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ ve ‘kasten yaralama’ suçlaması ve tutuklama talebiyle Lice Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldı.
Şüphelilerden 3’ü tutuklandı, 2’si serbest bırakıldı. Lice Cumhuriyet Başsavcılığı serbest bırakılma kararına itiraz etti. Savcılığın itirazı üzerine Lice Asliye Ceza Mahkemesi serbest bırakılan 2 polis memurunun tutuklanmalarına karar verdi.
Haklarında tutuklama kararı verilen 2 polis memuru karara itiraz etmiş, şüpheliler hakkında Lice Sulh Ceza Hakimliğince yurt dışına çıkış yasağı konularak adli kontrol hükmüyle serbest bırakılmıştır. Oysa ki itiraz mercii Asliye Ceza Mahkemesi olup Asliye Ceza Mahkemesinin kararına karşı itiraz yolu olmadığı gibi dosyanın itiraz üzerine Sulh Ceza Hakimliği tarafından yeniden incelenmesi ve karar verilmesi gibi bir usül bulunmamaktadır.
İki polis memurunun serbest bırakılışları, hukuk dışı ve keyfi bir yöntemle gerçekleşmiştir.
Soruşturmada izlenen yöntem Ceza Muhakemesi Kanunu açısından kabul edilemez.
İşkence bir insanlık suçudur. Polis memurlarının söz konusu eylemleri nedeniyle işkence, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, tehdit ve hakaret suçlarından yargılanmaları gerekmektedir.
Faillerin hukukun emrettiği cezayı almaları İçin Adana Barosu olarak bu vahim olayın ve soruşturmanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.