BAROMUZDAN BAKANLAR KURULU’NA KHK ÇIKARMA YETKİSİ VERİLMESİNE SERT TEPKİ.
BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
"12 EYLÜL'Ü ARATAN UYGULAMADIR"
08.05.2018
Başkanlık sistemine uyum düzenlemeleri için Kanun Hükmünde Kararname çıkarabilme yetkisi ile binlerce kanun maddesini denetim olmadan değiştirmeye imkan tanıyacak, 1 yıldır yapılmayan değişikliklerin KHK ile yapılmasını sağlayan tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, komisyonda verdiği bilgiye göre, hükmünü icra eden kanunlar, içeriğinde değiştirilecek hüküm bulunmayan kanunlar, kanun hükmünde kararname yetki kanunları, millî mücadele kanunları ile diğer kanun ve kanun hükmünde kararnameler, inkılap kanunları yetki kanunu kapsamı dışında olduğunu ifade etmiştir. Sayın Bozdağ, “Yaklaşık olarak yetki kanunu kapsamında değişiklik yapılacak kanun sayısı 521 şu anda. Bu rakam artabilir, eksilebilir. Kanun hükmünde kararname sayısı 40, yapılan tartışmalar sonucunda. Bu da dediğim gibi artıp eksilebilir. Madde bazında kaldırılacak madde sayısı 2.483 ve değiştirilecek madde sayısı da 2.470 olarak şu anda yaptığımız tespitler çerçevesinde görülmektedir” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Yetki Kanun Tasarısına ilişkin, “Seçimin erkene alınması nedeniyle bunları parlamentoya sunup, komisyonlarda tartışıp, Genel Kurulda müzakere ettikten sonra yasalaştırma imkanı maalesef kalmamıştır. Bu nedenle Yetki Kanun Tasarısını TBMM’ye sunmak hükümetimiz için bir tercih değil, bir zarurettir” dedi.
Bakanlar Kuruluna verilen KHK çıkarma yetkisi, 24 Haziran seçimi sonucunda Cumhurbaşkanının ant içerek göreve başladığı tarihe kadar geçerli olacak.
Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında, TBMM Anayasa Komisyonunun görevinin gasp edildiğini savunarak, tasarının anayasaya aykırı olduğunu ifade etti ve 12 Eylül'ü aratan uygulama olduğunu savundu.
Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, açıklamasında siyasi iktidarın ülkede kaosa neden olabilecek uygulamadan vazgeçmesini, OHAL ve KHK'ların bir an evvel sonlandırılması gerektiğini vurguladı.
Av. Küçük, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Bu güne kadar işleyen sisteme göre yasa çıkarma yetkisi Meclisindi. Bu düzenleme ile yetki Meclisten alınarak Bakanlar Kurulu’na devredildi. Bakanlar Kurulu istediği yasaları KHK aracılığı ile Meclisi pas geçerek çıkartabilecek. Bu yöntem; ‘Ben istediğim yasayı çıkarırım. Mecliste kabul edilmezse KHK ile yaparım. Sonuçta benim dediğim olur.’ demektir. Anayasayı korumak ve hukuk devletini hakim kılmak adına bir tepkimiz var, yetki ve sorumluluklar çok açıktır, tüm bu yetkilerin Bakanlar Kurulu’nca gasp edilmesine karşıyız. Bunun hukuk devletini bırakın kanun devletinde bile yeri yoktur. Artık devleti yönetmek ve yasa çıkarmak için TBMM’de çoğunluğa ihtiyaç kalmamaktadır. KHK ile istenilen yasa çıkarılmaktadır. Anayasa’ya aykırı da olsa itiraz hakkı yok! Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum adı altında Parlamentonun çıkarması gereken kanunların Bakanlar Kuruluna devredilmesi son derece yanlıştır. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kaldırılmaktadır. Bu ilke; o kadar hayatidir ki denge ve denetleme mekanizması olmazsa, kuvvetler ayrılığı olmazsa demokrasi de olmaz. Meclis kapanırken, seçim kararı alınmışken, son dakika operasyonuyla Bakanlar Kurulu'na KHK çıkarma yetkisi vermek, önümüzdeki dönemin de kaos içinde geçmesine yol açacaktır. Ülkeyi OHAL ve KHK’lar karanlığında iken baskın seçime sürüklemek, yasal düzenlemeleri tamamlamadan uygulamak için hukuka aykırı olarak bu yasayı TBMM’den geçirmek meşru değildir. Ne yazık ki, güzel ülkemizde hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve demokrasi kavramının yeri ve uygulama alanı kalmamıştır. Üzülerek belirtiyorum ki; bu durum 12 Eylül’ü aratan uygulamadır. "