BAROMUZ

ADANA BAROSU DARP EDİLEREK ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ METİN GÖKTEPE’Yİ UNUTMADI.

görüntülenme
09/01/2017

ADANA BAROSU DARP EDİLEREK ÖLDÜRÜLEN GAZETECİ METİN GÖKTEPE’Yİ UNUTMADI.

AV.KÜÇÜK: “HUKUK VE İNSANLIK DIŞI UYGULAMALAR SON BULSUN”

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe'yi 21. ölüm yıldönümünde unutmadı.

Av. Küçük, yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilik mesleğinin başında bir insanın katledilmesinin acısının hala tazeliğini koruduğunu belirtti. Türkiye'de, hukuk ve insanlık dışı uygulamaların son bulmasını diledi.

Av. Küçük, Türkiye'de kim olursa olsun insanlara düşünce ve ifadelerinden dolayı uygulanan baskı ve şiddetin son bulması gerektiğini kaydetti.

Son günlerde sosyal paylaşımları ve yaptığı haberler nedeniyle tutuklanan gazeteci Ahmet Şık’ın da yaşadıklarına işaret eden Av. Küçük, "Silivri Cezaevinde tek kişilik hücrede tecrit koşullarında tek başına tutulmakta olup, avukatlarıyla haftada bir defa ve bir saat sınırlaması ile görüşmektedir. Tutuklandığından beri ilk defa dün 05.01.2017 tarihinde kendisiyle görüşmeyi başarabilen avukatı Tora Pekin’in baromuza verdiği bilgiye göre; radyo televizyon ve gazete gibi temel insani ihtiyaçları karşılanmadığı için Türkiye ve dünyadaki gelişmeler hususunda da bilgi alamamaktadır. Öyle ki yılbaşında yaşanan Reina katliamı da dahil güncel gelişmeleri avukatlarından öğrenmiştir. Yapılan tecrit, kötü muamele ve işkence insanlık suçudur” dedi

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ölümünün, 21.yıldönümünde Metin Göktepe'yi rahmet ile anıyoruz. Ülkemizde farklı düşünen, muhalif tavır ve yapıda olan gazeteci, yazar ve aydınların sonu maalesef hep aynı oldu. Umarız, tutuklu gazeteciler görüş ve düşüncelerinden dolayı aynı durumları yaşamazlar.”

OLAY NASIL OLMUŞTU?

8 Ocak 1996 tarihinde cezaevinde öldürülen iki tutuklunun cenazesi için editörlerine, "Mutlaka ben izlemeliyim." diyerek görevine giden Göktepe, gözaltına alındıktan sonra "gazeteciye özel muamele" diyen polislerce dövülerek katledilmişti.

O dönemin İçişleri Bakanı Teoman Ünüsan'ın da 11 Ocak 1996 günü 32. Gün programında "Konuyla ilgili tam bilgim yok. Ancak son gelen bilgiler Metin Göktepe'nin duvardan düşerek öldüğü şeklindedir!" sözleri de son derece vahimdi.

Dönemin içişleri bakanı, savunduğu bu tez çürütülünce Fadime Göktepe'den özür dilemiş, ancak Göktepe'nin annesi bu özürü kabul etmeyerek sorumluların yargılanmasını talep etmiştir.

İlden ile 4 yıl süren dava Şubat 1999 yılında yapılan mahkemeyle alınan kararla 11 memurdan altısına 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, usul yönünden bozulan dava 5 Mayıs 1999'da Yargıtay tarafından, altı ceza alan memurdan beşinin cezası onanmış sanık emniyet amirine verilen ceza esastan bozulmuştur. Kamuoyunda Rahşan affı diye bilinen afla şartlı tahliyeden yararlanan polisler toplam 1 yıl 8 ay yattılar. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri yargılanmış ilk gazetecidir.

Diğer Haberler