BAROMUZ

24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

görüntülenme
26/11/2018

Millet Mektepleri’nin açıldığı ve aynı zamanda Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanının verildiği 24 Kasım 1928 tarihini her yıl “Öğretmenler Günü” olarak kutluyoruz.

"ÖĞRETMENLERİMİZİN PROBLEMİ HEPİMİZİN PROBLEMİDİR"

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, 24 Kasım öğretmenler günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Eğer dünyada bir imzanız olacaksa, varlığınız hissedilecekse bunu eğitim yoluyla başarmak zorundayız. “ dedi.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, mesajında, “Bugün öğrencisi ve öğretmeni ile birçok sorunun yaşandığı eğitim sistemimiz maalesef sürdürülebilirliğini kaybetmiştir.

Yapılacak iş, yeni yetişen genç nesilleri günümüzün bilimsel şartlarına uygun olarak yetiştirmektir.

Öğretmenlerimizin problemleri aslında hepimizin problemidir. Eğer bir ülkede ahlaki erozyon varsa, gece karanlık sokaklardan geçerken endişeye kapılıyorsak burada aklımıza gelmesi gereken şey eğitim konusunda Türkiye'de, ülkemizde ciddi problemler yaşadığımız gerçeğidir.

Bu sebeple Öğretmenler Günü'nü, 24 Kasım tarihini bir basit gün olarak değerlendirmemek gerekir." diye konuştu.

"DÜNYANIN HER YERİNDE ÖĞRETMENLER TOPLUMUN EN FEDEKÂR VE SAYGIDEĞER UNSURUDUR"

Adana Baro Başkanımız Veli Küçük, şöyle devam etti:

" Türkiye’de görev yapan öğretmenlerin yüzde 33’ünün 1, yüzde 22’sinin üzerinde 2, yüzde 10’unun üzerinde de 3 banka kredisinin bulunduğu belirtilmektedir. Bu ekonomik sıkıntılarla birlikte okullarda öğretmenlerin zor çalışma koşulları ile siyasal baskı iddiaları nedeniyle öğretmenler sosyal ve ekonomik sıkıntılarla boğuşmaktadır.

Türkiye'de öğretmenler OECD ülkeleri içinde yıllık çalışma saati en yüksek olanlardır; Slovakya ve Letonya'dan sonra en az maaş alanlardır. OECD ülkeleri arasında öğretmenlerimize en az maaş veren ülkelerdeniz. Geleceğimizi şekillendirecek beyinlerin, çocuklarımızın mimarı öğretmenlerimiz bundan daha iyisini hak etmektedir.

Dünyanın her tarafında öğretmenler insan toplumunun en fedakâr ve saygıdeğer unsurlarıdır. Öğretmenliğin itibarı değersizleşirse toplumun da itibarı zamanla itibarsızlaşır.

Türkiye'nin en itibarlı ve kutsal mesleği olan öğretmenlik mesleği maalesef itibar kaybeden meslekler arasına girdi. Dün öğrencilerimizin, velilerimizin, toplumumuzun bir danışman olarak gördüğü, baş tacı ettiği öğretmenler maalesef herkes tarafından horlanır, hatta dövülür hâle geldi.

Öğretmenler atanamadıkları için işportacılıktan tutun da hademeliğe kadar eğitimleri dışında geçimlerini kazanmakta, bu nedenle de üzülerek görüyoruz ki, intihara sürüklenmektedir.

Öğretmenlerimize hakettiği değeri vermek hepimizin sorumluluğudur. "

"ÖĞRETMENLERİMİZİ SAYGIYLA VE GÜZEL HATIRALARLA ANIYORUZ"

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, "Hiçbir meslek yok ki hayatımızda öğretmenlik kadar yer etmiş, iz bırakmış olsun. Her şeyi, herkesi unutsak bile öğretmenlerimizi asla unutmuyoruz. Bizler bugün hangi makamda olursak olalım, hangi sorumluluğu üstlenmiş olursak olalım daima öğretmenlerimizi sevgiyle, saygıyla, güzel hatıralarla anıyoruz." dedi.

Açıklamasında, "Eğitim ve öğretime yapılan her yatırımın insanımızı kendi kendine yeterli hâle getirecek ve meselelerimizin çözümünü kolaylaştıracaktır." ifadelerini kullandı.

"OECD'YE GÖRE ÖĞRETMENLERİMİZİN MAAŞLARI ÇOK GERİDE"

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD) nin araştırması sonucunda ortaya çarpıcı sonuçlar çıktığını hatırlatan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

“Bir Bakışta Eğitim 2018” raporuna göre güzel ülkemiz, 35 OECD ülkesi içinde devlet okullarında öğretmenlerine en az maaş ödeyen 3'üncü sırada ne yazık ki. Yıllık ortalama 12 bin 267 dolarla Letonya listenin en altında yer alırken, onu 17 bin 449 dolarla Slovakya, 22 bin 143 dolarla da Türkiye izlemektedir. OECD ülkeleri içinde öğretmenlerin en yüksek maaş aldığı ülke ise yıllık 96 bin 884 dolarla Lüksemburg. OECD ülkeleri arasında ortalama yıllık maaş ise 37 bin 440 dolar.

Mimarlarını, bilim adamlarını, öğretim üyelerini, siyasetçileri, mühendisleri, doktorları, Türkiye'nin geleceğini inşa edecek gençlerimizi yetiştiren öğretmenlerimizin hakettiği değer bu olmamalıdır.

Öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyorum.

Başta Başöğretmen Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden tüm öğretmenlerimiz ve terör nedeniyle şehit düşen öğretmenlerimizi saygıyla anıyorum ve Allah’tan rahmet diliyorum.”