23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZIN 100. YILINI KUTLUYORUZ.
BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“MİLLİ MÜCADELE VE BÜYÜK ZORLUKLARLA KAZANILAN ULUSAL EGEMENLİĞİMİZ ATAMIZDAN EMANETTİR; HİÇ KİMSEYE VEYA ZÜMREYE DEVREDİLEMEZ”
Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 100. yılı dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın felsefesine ve ruhuna sahip çıkmanın bir görev olduğuna ve sonsuza dek yaşatmanın önemine vurgu yaptı.
Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, yazılı açıklamasında görüş, duygu ve düşüncelerini paylaştı.
100 yıl önce, 23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılmış ve eşsiz insan, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün rehberliğinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ilân edilmiştir.
Daha 20. Yüzyılın başında, tüm geri kalmış uluslara örnek bir mucizeyi hayata geçiren ulusumuz böylesi “ulusal egemenlik” gününü, çocuklarına emanet etmiştir.
Ancak güzel ülkemizde demokrasinin vücut bulması, örgütlü topluma geçilebilmesi, Anayasamızda yer alan her türlü düşüncenin ortaya konulabilmesi maalesef ara rejimler ve darbelerle kesintiye uğratılmıştır.
Bugüne baktığımızda ülkemiz, ileri demokrasi denilerek olağanüstü dönemlere özgü uygulamalarla yönetilmektedir. Siyasi iktidar; kendisi gibi düşünmeyen, farklı düşünen, kim olursa olsun yaftalamakta, yok saymakta hedef tahtasına koymakta, ötekileştirmeye devam etmektedir.
Öğrencisinden, gazetecisine, aktivistinden insan hakları savunucularına, avukatından emekçisine kadar çok sayıda yurttaşımız sadece siyasi iktidar gibi düşünmediğinden, siyasi iktidarın politikalarını beğenmediğinden ve bunlara muhalif olması nedeniyle tutuklanmakta, adeta bir korku imparatorluğu oluşturulmaya devam edilmektedir. Bunun da yargı eliyle yapılması kabul edilemez vahim bir tablodur.
Parlamenter demokratik yapı maalesef ortadan kaldırılarak tek adamlık ve totaliter yönetim anlayışı hakim kılınmıştır.
Milli mücadele ile kazanılan ulusal egemenliğimiz bizlere ve çocuklarımıza en büyük emanettir; Hiç kimseye veya zümreye devredilemeyecek kadar da kıymetlidir.
Bugün geleceğimizi yönetecek olan miniklerimizin mutluluğudur.
Ancak; hatalı eğitim politikaları, çocuklarımızı, paranın söz sahibi kıldığı dershanelere ve özel eğitim kurumlarına, cemaatlerin eline yöneltmekte, bu durum, her alanda olduğu gibi eğitime erişimde eşitsizliğe neden olmaktadır. Eğitimdeki bu çifte standart nedeniyle kimi çocuklarımız psikolojik travmalar yaşamakta, hatta intihara bile sürüklenmektedir. On binlerce çocuğumuz aile içi şiddete maruz kalmakta, binlerce çocuğumuz aile içinde veya dışında fiziksel ve cinsel istismara uğramaktadır. Yine binlerce çocuğumuz sokağa itilmektedir.
Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma amacımız, ülkemizin gelişmesini sürdürmesini, demokratik ve uygar bir devlet olma yolunda gereksinim duyulan köklü, kapsamlı, yapısal değişikliklerin ve düzenlemelerin gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır.
Çocuklarımıza daha güzel bir ülke bırakmak, onları huzur, güven ve barış ortamında geleceğe hazırlamak devletimizin ve birey olarak herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi ile olanaklıdır.
Çocuklarımızın araştıran, sorgulayan, aydınlık bakış açısına sahip, kendine güvenen, yeniliklere açık, demokrasiyi ve çağdaş yaşamı özümsemiş bireyler olarak yetiştirilmeleri temel amacımızdır. Onları, çağdaş değerlere sahip yurttaşlar olarak yetiştirebilmek için eğitimlerinin, Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda, akıl ve bilimin ışığında yapılması, göz ardı edemeyeceğimiz önemli bir zorunluluğumuzdur.
Çocuklara büyük önem ve değer veren Mustafa Kemal Atatürk, demokratik, lâik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'ni çocuklarımıza ve gençlerimize emanet etmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalık tehlikesinin pandemi ilan edilmesiyle Milli Egemenliğimizin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklarımıza en değerli armağanı olan 23 Nisan’ı bu yıl hep birlikte umulanın aksine ne yazık ki evimizden ama yine aynı ruh, heyecan ve coşkuyla kutlayacağız.
100'üncü yıl coşkusunu yaşadığımız 23 Nisan; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz” demektir.
Adana Barosu olarak, bağımsızlık mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığımız feyzle çocuklarımızın hak, hukuk ve menfaatlerini koruma adına var gücümüzle çalışmaktayız.
Bu duygu ve düşüncelerle başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, eylem ve düşünce arkadaşlarını, bu uğurda canlarını seve feda eden şehit ve gazilerimizi 23 Nisan’da rahmetle, saygıyla ve minnetle anıyorum.
Hepimizin özlediği daha aydınlık, güneşli, güzel günler dileğiyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.
Saygıyla sunarım.