BAROMUZ

20 KASIM DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

görüntülenme
26/11/2018

20 Kasım, 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, açıklamasında, sözleşmede tanınan ve çoğu devletlerin yasalarında yer alan hakların aradan geçen 29 yıla rağmen hayat bulmadığını ve birçok maddenin kağıt üzerinde kaldığına dikkat çekti.

“DEVLET VE KURUMLAR İŞBİRLİĞİ YAPMALI”

Baro Başkanımız Av. Küçük;
“Toplumdaki dezavantajlı grupların başında bulunan çocukların yaşadığı hak ihlallerine karşı mücadelede en etkili ve önemli kurumların başında barolar gelmektedir.

Adana Barosu olarak bu alanda gönüllülük esası ile tüm çabayı göstermekteyiz.

Baromuz bünyesinde bulunan komisyonlarımız çocuk hakları ihlallerinin önüne geçebilmek çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yaptığı gibi belli konularda yaptığı faaliyetlerle de bu konuda öncü olmaktadır.

Çocuk hakları ihlallerine karşı ancak toplumun tamamı ve baromuz bünyesinde bulunan komisyonlarımız iş birliği içerisinde çalışırsa başarıya ulaşılabilecektir.”

Av. Küçük, güzel ülkemizde ne yazık ki 2 milyon çocuk işçi olduğunu, son 7 yılda 340 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, 1 milyon çocuğun tarikatlara teslim edildiğini görmekten duyduğu endişeyi dile getirdi.

Çocuk istismarı davalarının son 10 yılda yüzde 700 arttığını, çocuk yaşta evliliklerin önüne geçilmesi gerektiğini, cinsel istismar vakalarının önlenmesi için bütün hukuki yollara başvurulmasının önemine değindi.

Av. Küçük, "Geleceğimizin teminatı ve güzel ülkemizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza daha demokratik daha çağdaş bir dünya bırakmak zorundayız.

Dünyada ve ülkemizde milyonlarca çocuğun hakları çiğnenirken, hele de şu son günlerde çocuk haklarını her birimizin öğrenmeye, öğretmeye, yüksek sesle dile getirmeye ihtiyacı vardır. Her çocuğumuz vazgeçilmez haklara sahiptir" dedi.

"ÇOCUK HAKLARINI ANLATIYORUZ"

Adana Barosu olarak çocuk haklarını savunmak ve korumak, onları geleceğe bilinçli bireyler olarak yetiştirmek için önemli projelere imza attıklarını ifade eden Av. Küçük, "Çocukların ne tür hakları var bunları anlatıp, kamuoyunu bilgilendiriyoruz.

Herhangi bir yerde çocuklara karşı bir haksızlık olduğu zaman, aile içinde, sokakta veya başka bir mekanda Adana Barosu’nun avukatları onların yanında yer almaktadır.

Çocuklarımızın temel hak ve özgürlüklerini savunarak sahip çıkıyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Baro olarak çocuklarımızın yanında olmak için her türlü çabayı göstereceğiz." dedi.

Av. Küçük, sözlerini şöyle tamamladı:

“Her çocuk eşit haklara sahiptir. Çocuk hakları mutlaka işlevselleştirilerek yaşama geçmelidir, burada devlete sosyal devlet anlayışı gereği büyük görev düşmektedir. Çocukların şeker de yiyebildiği daha adil bir dünya dilemekteyiz. Kamuoyuna saygıyla sunarım"