BAROMUZ

“1 MAYIS EMEĞİN VE ALIN TERİNİN BAYRAMIDIR”

görüntülenme
02/05/2017

AVUKATLAR 1 MAYIS’TA ALANLARDA OLACAK…

ADANA BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK:
“1 MAYIS EMEĞİN VE ALIN TERİNİN BAYRAMIDIR”

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, emek, alın teri, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadelede simge olan “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.

1 Mayıs resmi olarak ilk kez Cumhuriyet döneminde 1923 yılında işçi bayramı olarak kutlanmıştır. Bir Cumhuriyet değeri olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Adana Barosu, kurumlarının özelleştirilmesi ile işsiz kalan, taşeronlaşmanın altında ezilen, yabancı sermaye karşısında mücadele gücünü yitiren yerli sermaye şirketlerinin kapanmasıyla işsiz kalan, ağır çalışma şartlarına geçim derdiyle mahkum olan, Soma’ da maden, İstanbul’ da inşaat işçisi ve daha nice ihmal nedeniyle hayatını yitiren işçilerimizin ve işçi ailelerinin halini haykırmak için alanlarda olacaktır.

1 Mayıs emeğin ve alın terinin günüdür.

Ülkemizde “kanlı 1 Mayıs” olarak tarihe geçen 1977 yılında İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelenler ile birlikte yaklaşık 500 bin kişi Taksim Meydanı'ndaki kutlamalara katıldı.

Ancak silah sesleri duyulmaya başlandı. Açılan bu ateş sonucu insanlar panik halde kaçışmaya başladı, kısa bir süre içinde Intercontinental Oteli'nin (Bugün The Marmara Oteli) de üst katlarından da ateş açıldı.

İnsanlar panik halde kaçmaya çalışırken polis de ses bombaları ve panzerlerle kalabalığa müdahale etmeye başladı. Kalabalık, kaçmak için özellikle Kazancı Yokuşu'na yöneldi, ancak burada bulunan bir kamyonun yolu tıkaması yığılmaya ve buna bağlı ezilmelere sebep oldu. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi silahla vurulma nedeniyle, 1 kişi de panzer altında kalarak toplamda 34 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 130 kişi de yaralandı. DİSK'in yayınladığı listede ise 36 kişinin öldüğü belirtilmişti.
Olay sonrası 470 kişi göz altına alındı, fakat hiçbirinin olayla ilgisinin olmadığı belirtilerek serbest bırakıldı.

Tertip komitesi, bazı sendika ve sol gruplardan 98 kişi hakkındaki yargılamalar 14 yıl boyunca sürdü. Bu yargılamalardan kimse ceza almadı. Emniyet veya devlet yetkililerinden herhangi birinin yargılanmadığı dava zamanaşımına uğrayarak düştü. Bunun üzerine dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşındı. Bu güne kadar ateşi kimlerin açtığı tam olarak belirlenememiş ve olay aydınlatılamamıştır.

Ülkemizde 1 Mayıs 1977 Taksim Mitingi ile ilgili etkili soruşturma yürütülmemiş. Faillerin belirlenmesi yerine, faillerin korunduğu, mağdurların daha da mağdur edildiği bir anlayış içerisinde olunmuştur. İdarenin her türlü eylemi yargı denetimindeyse ve yönetenler de kendilerini hukukla bağlı sayıyorlarsa kamuoyu vicdanını tatmin edecek şekilde işlemler yürütülmeliydi. Gelinen nokta ve verilen karar ülkemiz ve hukuk devleti adına kara bir leke olarak tarihe geçmiştir.

Bu günü hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, yargının bağımsız olduğu, savunma hakkının sınırlanmadığı, ortadan kaldırılmadığı, avukatın darp edilmediği, soyut suçlamalarla sabaha karşı avukat bürolarının yasa çiğnenerek basılmadığı, mesleki faaliyetlerimizin sorgulanmadığı, keyfi gözaltı ve tutuklamaların olmadığı, kısaca tepeden tırnağa hukuka ve adalete kesmiş bir ülkede, büyük bir coşku ile bayram ve şölen havasında, tadında kutlamak isterdik.

1 Mayıs’ta mücadele, azim ve kararlılığımızı herkese bir kez daha göstereceğiz.

Bu anlamlı günde tüm meslektaşlarımızı, yardımcı personellerimizi 1 Mayıs Pazartesi günü Uğur Mumcu Meydanında gerçekleştirilecek miting için saat 15.00’de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde başlayacak olan yürüyüşe bekliyoruz.

Adana Barosu haktan, adaletten, emekten, alın terinden, ezilenden ve işçiden yana olan tavrını her zaman olduğu gibi cesur, açık ve güçlü duruşuyla sonuna kadar sürdürecektir.

Kamuoyuna saygıyla sunarım.

Av. Veli KÜÇÜK
Adana Baro Başkanı

Diğer Haberler