YARGI REFORMU STRATEJİSİ TOPLANTISI BARO BAŞKANIMIZ AV.VELİ KÜÇÜK'ÜN KATILIMIYLA ANKARA'DA YAPILDI.

30/11/2018

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının Ankara Hakimevi'nde düzenlediği “Yargı Reformu Stratejisi ve Stratejik Plan” toplantısına Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük katıldı.

Toplantıya; Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, Antalya Baro Başkanı Av. Polat Balkan, Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, İstanbul Baro Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Amasya Baro Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere, Mardin Baro Başkanı Av. Çelebi Araz, Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan, Ankara Baro Başkanı Av. Ramiz Erinç Sağkan, Muğla Baro Başkanı Av. Cumhur Uzun, Samsun Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Siirt Baro Başkanı Av. Nizam Dilek, Aksaray Baro Başkanı Av. Ramazan Erhan Toprak, Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Noterler Birliği Başkanı Dursun Cin, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda; hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, Avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri tartışıldı.

Toplantı, coğrafi bölgeleri temsilen tesbit edilen baro başkanlarımızın, TBB yönetim kurulu üyelerinin, disiplin kurulu başkanının, bazı illerin ve bölge adliye mahkemelerinin başsavcılarının, komisyon başkanlarının, dekanların ve bürokratların katılımıyla yuvarlak masa toplantıları şeklinde devam etti.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, "Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ve "Adli Yardım" konularının ele alındığı "yuvarlak masa" toplantısına katıldı.

Başkanımız Av. Veli Küçük, yargı ve adalet mekanizmasının sorunları, çözüm yolları ve avukatlık sınavıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Ülkenin adalet sistemine ilişkin onarıcı hususlara dikkat çekti.

Türkiye’de yargı kurumunun zedelendiğini belirten Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, "Avukatlık mesleğini ifa ederken; yasalardan, ülke ekonomisinden, açıklanan yargı paketlerinden ve uygulamalardan kaynaklanan sorunlar yaşamaktayız. Ayrıca, ekonomik, sosyal, sağlık, hukuk eğitimi sorunlarının yanı sıra bürokrasiden, hâkim-savcı keyfiyetinden kaynaklanan bir yığın olumsuzlukları da görmekteyiz.

Üzülerek belirtmek gerekirse; mesleki sorunların her geçen gün artarak büyüdüğü bir dönemden geçilmektedir.

Yıllardır çözülemeyen ve üzerine ciddi bir şekilde gidilmeyen bu sorunları yaşayan meslek grubu olarak en üst düzeyde tartışmak, çözüm getirmek ve bu platformdan çıkacak sonuçların dikkate alınarak yaşama geçirilmesini dilemekteyiz.

Güzel ülkemizde hukuk sistemi ne yazık ki durmak üzere... Acilen yargı reformuna ihtiyacımız vardır. Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarından cezada uzlaşma sadece hukuk fakültesi mezunları tarafından yapılmalı, arabuluculukta zorunlu taraf vekilliği getirilerek vekalet ücretleri adli yardım içinde oluşacak özel fondan karşılanmalı, ücretler gerçekçi ve ciddi miktarlara çıkarılmalı, vergiden muaf olmalıdır. Adliyenin dosya yükünü azaltmaya çalışırken adalet kavramı feda edilmemeli, örselenmemelidir. Yargıda güveni yeniden tesis edecek adımlar atılmalıdır. Yargı mensuplarının bağımsızca çalışabileceği ortamın yaratılması gerekmektedir." dedi.

Açılışta sırasıyla, Adalet Bakan Yardımcısı, TBB Başkanı, YÖK Başkanı, Adalet Bakanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Başkanı ve Anayasa Mahkemesi Başkanı yargının sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, konuşmasında hukuk fakültelerinde güncel öğrenci sayısının 83 bin olduğunu da açıkladı.

TBB Başkanımız Prof. Dr. Av. Feyzioğlu yaptığı konuşmasında, en başta gelen taleplerinin "Hukuk Fakülteleri Devlet Yeterlilik Sınavı" olduğunu belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de sınavın gelmesi önerisine destek verdiler.

Prof. Dr. Av. Feyzioğlu, belirli kıdemdeki avukatlar için yeşil pasaport talebini de dile getirdi.

Bakan Gül, bu konu hakkında da gerekli çalışmayı İçişleri Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini ve sonuç alacaklarını ifade etti.

Hazırlanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağında;
Yargıya güven ve memnuniyet, yargının hızlandırılması, hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim ve savcı yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri, yargı harçları ve adli yardım gibi konu başlıkları yer aldı.