VEFAT EDEN TEMA VAKFI KURUCUSU TOPRAK DEDE HAYRETTİN KARACA’YI SAYGIYLA VE RAHMETLE ANIYORUZ.

21/01/2020

TEMA Vakfının Kurucusu ve Onursal Başkanı Hayrettin Karaca vefat etti.

Tarım üzerine çalışmalarıyla "Toprak dede" diye bilinen Hayrettin Karaca 97 yaşında yaşamını yitirdi.

Hayrettin Karaca Alternatif Nobel ödülüne layık görülmüş, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da "Orman Kahramanı" seçilmişti.

Hayrettin Karaca ellili yaşlarında, Türkiye’nin ilk özel arboretumunu kurdu ve yurtiçi-yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi ve bağlantılar kurdu. Karaca’nın Yalova’da kurduğu Karaca Arboretumu, dünyanın hertarafındaki botanikçiler tarafından bilinmektedir.

Yılda iki kez yayınlanan Arboretum Magazin’i bilim insanlarının araştırma ve görüşlerinin yayınlandığı bir forum olmuştur. Türkiye için adeta bir gen koruma merkezi olan Karaca Arboretumu içerisinde 14.000 türü barındırıyor.

Hannover Üniversitesi’nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım” diye bahsetmektedir.

Bir toprak sevdalısı, bir vatansever, bir insan ve gönül dostu olan Hayrettin Karaca'ya Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve doğaseverlere başsağlığı dileriz.

Adana Barosu Başkanlığı