TİYATROMUZUN EFSANE OYUNCUSU YILDIZ KENTER YAŞAMA VEDA ETTİ.

18/11/2019
TİYATROMUZUN EFSANE OYUNCUSU YILDIZ KENTER YAŞAMA VEDA ETTİ.

USTA SANATÇIMIZI HER ZAMAN SAYGIYLA ANACAĞIZ.

Ömrünü tiyatroya adayan, kültür ve sanat hayatımıza önemli hizmetlerde bulunan Yıldız Kenter’i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kenter gibi sanatçıların ölümü, sadece aileleri ve yakınları için değil, ülkemiz ve ulusumuz için de bir kayıptır.

Çünkü onlar halk için ve kültürümüz için örnek sanatçı kişiliği ve oynadığı rollerle halkımızın büyük beğenisini kazanmıştır.

Yetiştirdiği sanatçılarla sanat dünyamızı zenginleştiren usta sanatçımızı her zaman hatırlayacağız.

Usta oyuncu Yıldız Kenter’e Allah’tan rahmet, Kenter ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyoruz.

YILDIZ KENTER ;

İstanbulda doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. Rockefeller bursu kazanarak American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actors Studioda oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak atandı. 1959'da Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve İngilterede Değişen Eğitim Metotları ve Oyunculuk Metotları üzerine çalışmalar yaptı.

1956 yılından itibaren Ankara Devlet Konservatuvarı, İstanbul Belediye Konservatuvarı ve İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde bölüm başkanlığı ve hocalık yaptı. 1962de tiyatroya hizmetlerinden ötürü Yılın Kadını seçildi. 1968de, İstanbulda, Kenter Tiyatrosu'nun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez Altın Portakal ödülüne layık görüldü.

Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrısta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi. 100ün üstünde oyun oynadı, 100e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi uluslararası yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.1981de "Devlet Sanatçısı" olarak ödüllendirildi. 1984 de Romadaki İtalyan Kültür Birliğince Adalaide Ristori ödülüne layık görüldü. 1989 yılında, Korsika - Bastia Film Festivali'nde, Hanım filmindeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. 1991 yılında tiyatro sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübü'nün The Melvin Jonesuyla ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz En İyi Kadın Oyuncu, üç kez de aynı dalda "Avni Dilligil" ödülüne layık görüldü. 1994de Konken Partisi oyunundaki Fonsia rolü ile Olağanüstü Yorum ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüz yılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı.

1995de Kültür Bakanlığı, tiyatro sanatına katkılarından ötürü Onur Ödülü'ne layık gördü. Profesör Kentere aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı Mevlana Kardeşlik ve Barış ödülü ve 1996da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülidedeki Jülide rolü için En İyi Kadın Oyuncu ödülü verildi. 19 Mayıs 1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından verilen Onur Ödülü, Yıldız Kentere Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.

Maria Callas rolüyle, 1998de Ankara Sanat Kurumu Yılın Kadın Sanatçısı, 1998 Muhsin Ertuğrul Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, MARTI adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999 Afife En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne laik görüldü. Aynı ödülü 2000 yılında, Nükte adlı oyundaki rolüyle yeniden kazandı.

2005–2006 sezonundan bu yana sahnelenen Gece Mevsimi adlı oyundaki Lily rolüyle, Sanat Kurumu En İyi Kadın Oyuncu ödülünün de sahibi oldu. Kent Oyuncularının kuruluşunun 45. yılında yeniden Ben Anadolu'yu seyirciyle buluşturan Yıldız Kenter, oyunculuk kadar önemsediği oyuncu yetiştirme görevini Koç Üniversitesinde verdiği derslerle sürdürdü.

2008–2009 sezonunda başrollerini Defne Halman ve Engin Hepileri'nin paylaştığı Victoria (Zafer)i sahneye koyarak 60. sanat yılını kutladı. 2009-2010 sezonunda Eugene Sticklandın Kraliçe Lear adlı oyununu yönetti ve baş rolünü oynadı. Bu oyunla 2010 yılı Sadri Alışık En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.