18/06/2022

TBB VE BAROMUZ İŞBİRLİĞİ İLE CMK UYGULAMALARI KONULU MESLEK İÇİ EĞİTİM SEMİNERİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK  Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve Baromuz işbirliğinde CMK Uygulamaları konulu meslek içi eğitim semineri düzenlendi.   TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Av. Volkan Bahadır’ın Moderatörlüğünde, Türk – Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız’ın sunumuyla Seyhan Oteli’nde gerçekleşen seminer Başkanımız Av. Semih Gökayaz’ın konuşmasıyla başladı.  Av. Semih Gökayaz, seminerin düzenlenmesinde katkıda bulunan başta TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan’a, TBB Başkan Yardımcısı ve Eğitim Merkezi Koordinatörü Av. Sibel Suiçmez’e, Yönetim Kurulu üyelerine, TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu üyelerine, sunumda bulunacak değerli hocalarımıza, seminerimize katılan meslektaşlarımıza ve Yönetim Kurulu Üyelerimize ayrı ayrı Adana Barosu adına teşekkür etti. Av. Gökayaz, meslektaşlarımızın mesleki donanımlarını arttırmalarının önemine değindi.  13 Haziran 2022 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Av. Gökayaz, yargısal faaliyeti İçişleri Bakanlığı veya Emniyet Genel Müdürlüğü’nün düzenleyemeyeceğini vurguladı.  Av. Gökayaz, "Ne yazık ki avukatlık mesleği ağır bir saldırı altında. Savunmayı yok sayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Genelge ile kollukta ve ifade sırasında avukatın beyanda bulunamayacağı belirtilmektedir. Kanunda açıkça Avukatın kollukta ve soruşturma aşamasında şüpheliye hukuki destek sağlar denilmesine rağmen sanki avukatlar psikolojik yardım için varmış gibi bir konuma getirilmesi kabul edilemez. Hukuk dışı genelgeye genelge bile demeyi zulüm sayıyorum. Bu metne karşı asla susmayacağız, direncimizi, hukuki mücadelemizi sürdürüp, mesleğimizi kanunun bize tanımış olduğu haklara dayanarak layıkıyla yerine getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.  Av. Gökayaz, ülkede çok ciddi ekonomik kriz yaşandığını, 2022 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hazırlanırken elde edilen mali veriler ile 2022 yılı başından itibaren beklenmedik şekilde oluşan mali tablonun arasındaki uçurumun meslektaşlarımıza da mağduriyet yaşattığını belirterek, Avukatlık Asgarî Ücret Tarifesi'nin yeniden revize edilmesi için TBB tarafından hazırlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde TÜİK’in açıkladığı Mayıs ayı TÜFE yıllık değişim oranı (%73,50) uygulanarak artış yapılması ve yayınlandığı tarihte yürürlüğe girmesi talebiyle Adalet Bakanlığına gönderildiğini söyledi.  Av. Gökayaz, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin iyileştirilmediği takdirde gerekli tavrı ortaya koyacaklarını dile getirdi.     Başkanımız Av. Gökayaz, 14 Haziran’da Baro olarak, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali istemiyle Danıştay 10. Daire’de açılan davanın duruşmasına 50 meslektaşımızla katıldıklarını hatırlatarak, İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.   Av. Gökayaz, TBMM’nin avukatlık mesleğinin çok can yakıcı sorunları varken Ankara ve İstanbul 2 No’lu Barolarının Adli yardım bütçesinden pay alması için düzenleme çabalarına da tepki gösterdi.   Eğitim programına Başkanımız Av. Semih Gökayaz, Başkan Yardımcımız Av. Miyesser Ersalan Önenli, Yönetim Kurulu üyelerimiz Av. Neval Yurtdaş (CMK Koordatörü), Av. A. Duygu Özgüven, Av. Özcan Delihasan, TÜRAVAK Denetleme Kurulu Üyesi Av. Sabahattin Gümüş, avukatlar, stajyer avukatlar programa yoğun katılım sağladı.   Türk – Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Yıldız, kürsü yerine ayakta slayt gösterimi eşliğinde iki bölümden oluşan ve interaktif gerçekleştirdiği yaklaşık 5 saatlik sunumunda; Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yer alan Soruşturma, Kovuşturma  evresinin aşamaları, İfade Alma, Sorgu, Delil, Şüpheli ve Sanık Açıklamaları, İspat, İspat İşlevi, Susma Hakkı, İkrar, Delil Yasakları,  vicdani kanaat konusunu CMK Yasası’ndan örneklerle aktardı. Prof. Dr. Yıldız, sunumunda katılımcılarla farazi müdafi-şüpheli görüşmesi, olay hakkında muhakeme yapma ve çeşitli tavsiyeleri ile konuya dikkat çekti.  Ayrıca ceza yargılamasında avukatlık becerisi konularında önemli bilgiler sundu.   Seminer sonunda konuşmacılara Baromuz adına teşekkür plaketi takdim edildi.