“TAZMİNAT, AYDINLATMA, ONAM VE YARGI KARARLARI” KONULU KONFERANSIMIZ GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

12/05/2019
“TAZMİNAT, AYDINLATMA, ONAM VE YARGI KARARLARI” KONULU KONFERANSIMIZ  GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;

“SAĞLIK HUKUKU UZMANLAŞILMASI GEREKEN ALANDIR”

Baromuz tarafından düzenlenen “Tazminat, Aydınlatma, Onam ve Yargı Kararları” konulu Sağlık Hukuku konferansı Seyhan Oteli’nde akademisyen, meslektaşlarımız, stajyer avukatlarımız ve davetlilerin katılımıyla yapıldı.

“MESLEKTAŞLARIMIZ EKONOMİK GÜÇLÜK YAŞIYOR”

Programın açılış konuşmasını yapan Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Baroların tüm uyarılarına, tüm tepkilerine rağmen, günümüzde giderek artan Hukuk Fakülteleri nedeniyle meslektaş sayımız sürekli artmakta ve sonuç olarak birçok meslektaşımız mesleğini icra ederken ekonomik güçlüklerle karşılaşmaktadır” dedi.

“UZMANLAŞMA GEREKLİ”

Meslekte uzmanlaşmanın önemine değinen Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Mesleğimizi icra ederken hukukun bir alanında uzmanlaşmanın zorlaşan ekonomik şartları bertaraf etmenin bir yolu olarak değerlendiriyorum.

Sağlık (Tıp) Hukuku da özel olarak ilgilenilmesi ve uzmanlaşılması gereken bir alan olarak uygulamada karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

Tıpta gerek hekim uygulamalarından kaynaklanan hukuki, gerekse de cezai uyuşmazlıkların yanı sıra idari denetimden kaynaklanan idari yaptırımlara ilişkin uyuşmazlıklarla da sıkça karşılaşıldığına dikkat çeken Baro Başkanımız Av. Veli Küçük şöyle konuştu;

“Bugün son dönemlerin en önemli özel alan ve konularından birisi olan Sağlık Hukuku ile ilgili bir programımız var.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte Tıp da buna paralel olarak gelişmiş ve bunun sonucunda yeni problemlerin ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelmiştir.

Bu alanda gerek hekim uygulamalarından kaynaklanan hukuki gerekse de cezai uyuşmazlıkların yanı sıra idari denetimden kaynaklanan yaptırımlara ilişkin uyuşmazlıklarla da sıkça karşılaşılmaktadır.

Savunmanın maruz kaldığı saldırıyı, avukatların sorunların doğrudan tarafı gibi görme noktasındaki sakat anlayışın son dönemdeki en çarpıcı örnekleri olarak sıralayabiliriz.

Mesleğe yeni atılan meslektaşlarımızın ruhsat törenlerinde hep şunu ifade ediyorum; Avukatlık mesleği, empati yapma ve mücadele etme mesleğidir. Ama bunu yaparken karşılaşabileceğiniz olumsuzluklara karşı da dikkatli, özenli ve kendinizi korumaya uygun hareket etme zorunluluğumuzu unutmamalıyız.

Mesleğin vakarını, saygınlığını bizler koruyacağız ve her platformda bu huşuları ortaya koymaya da devam edeceğiz. Bugünkü programımız ‘Sağlık Hukuku’. Adana son dönemde sağlık hizmetleri boyutuyla bölgede ön plana çıkmış önemli bir ildir, çevre illere de yoğun hizmetler vermektedir.

Önünde doktor hatası, kurum hatası gibi unsurların fazlaca yaşandığı, hasta haklarının ihlal edildiği ve daha birçok unsurları yaşadığımız bir bölgede yer almaktayız. Meslektaşlarımızın önüne bu anlamda birçok olayların, dosyanın gelmesi söz konusudur.

Bizler avukatlıkta uzmanlaşmayı Türkiye Barolar Birliği ve Barolar tarafından hazırlanan ve şuanda TBMM’nin alt komisyonunda bulunan avukatlık yasasında da ifade etmiştik. Burada alt başlıklardan bazıları da sağlık hukuku, spor hukuku, ticari davalar, aile hukuku gibi unsurlar, özel alanlar da var. Bu bağlamda çalışmamız, meslektaşlarımızın bu alanın inceliklerini, detaylarını, örnek kararlar çerçevesinde öğrenebilmeleri ve kendilerini geliştirmeleri açısından çok önemli bir çalışmadır. Verimli ve keyifli bir konferans olmasını diliyorum.”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, konferansın açılışında yaptığı konuşmada ülke ve kent gündemine ilişkin görüş ve düşüncelerini de ifade etti.

“YSK ADRESE TESLİM KARAR VERMİŞTİR”

YSK’nın İstanbul seçimleriyle ilgili iptal ve yenilenmesine yönelik yaptığı değerlendirmede yaşananların hukuksuzluk olduğunu belirten Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, şöyle konuştu;

“1950 yılında kurulan YSK, demokrasi tarihine, seçim tarihine, ülkemizin seçimlerine dair sürecine bir ilk olacak şekilde değerlendirme yaptı.

Ben bu kararı adrese teslim karar olarak değerlendiriyorum.
Sandık kurullarının oluşumuna, sandık kurulu başkanlarının belirlenmesine dair usule aykırılıkların gerekçe gösterildiği kararda sandığın içerisindeki zarflarda muhtarlık, ilçe belediye başkanlıkları ve meclis üyelikleri zarfları da olmasına rağmen sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının pusulasının iptal edilmesi anlaşılmaz hukuk dışı bir durumdur.

Hukuksuzluklar sadece bulunla da kalmıyor. Kanun Hükmünde Kararname ile seçimleri kazanan bazı belediyeleye başkanlarına ve meclis üyelerine mazbataları verilmedi.

Biz bu süreçleri yaşayacağımızı 16 Nisan referandumundan önce de paylaşmıştık. Meclis iradesinin birbirini dengeleme esaslarına, kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistemin bir kenara bırakılması halinde olabilecek sakıncaları paylaşmıştık.

Ne yazık ki olumsuzlukları yaşamaya devam ediyoruz. 31 Mart’ta ülkemizde insanların, seçmenin, toplumun duyarlı kesimlerinin hassasiyetinin en üst düzeyde gösterdiği bir süreç oldu.

İnanıyorum ki adına yenileme denilen 23 Haziran seçimlerinde İstanbul halkı yaşanan bu hukuksuzlukları değerlendirecektir.”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük’ün konuşmasının ardından Prof. Dr. İbrahim Üzün -Adli Tıp 1. İhdisas Kurulu Başkanı-Kusur, Komplikasyon, Bilirkişi, Prof. Dr. Hakan Hakeri - İstanbul Medeniyet Ünivesitesi-Hekim Sorumluluğu, Tıp Hukuku, Av. Bülent Maraklı -Adana Barosu-Tazminat ve Yargı Kararları konuları üzerinde sunumda bulundu.

İnteraktif bir biçimde gerçekleştirilen konferansımız soru ve cevap bölümü sonunda Baro Başkanımız Av. Veli Küçük;İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Hakan Hakeri’ye, Avukat Sağlığı ve Hasta Hakları Komisyonu Koordinatörümüz Av. Mert Kuşdemir ile Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Furkan Kılıç;Adli Tip 1.İhdisas Kurulu Başkanı Prof.Dr. İbrahim Üzün’e, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Miyesser Erselen Önenli ve Av. Timur Ortatepe de ; Baromuz mensubu Av. Bülent Maraklı’ya değerli sunumlarından ötürü teşekkür plaketlerini takdim ettiler.