SİVAS KATLİAMI İNSANLIK SUÇUDUR

13/03/2012
 SİVAS KATLİAMI İNSANLIK SUÇUDUR
2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde katledilen sadece 35 vatandaşımız ile ilgili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada ; davanın savcısının talebi doğrultusunda suçun niteliğinin "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak" suçu olduğu gerekçesiyle bazı sanıklar yönünden zamanaşıma uğradığı yönünde karar verilmiştir. Katliamdan bu yana geçen 19 yıl süresince katliamı örgütleyen, göz yuman ve destek olan sorumlular ortaya çıkarılmadığı gibi şimdi de kalan birkaç sanık da zamanaşımından yararlandırılmaktadır. Oysa Sivas katliamında asıl suç, insanların inanç,düşünce ve kimliklerinin yok edilmesidir, dolayısıyla insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Bu katliam Türk CezaKanunu'nun 77. maddesince düzenlenen 'insanlığa karşı işlenen' suçlarbaşlığı altında değerlendirilmelidir. Aynı kanun bu suçlarda zamanaşımı olamayacağını da çok açık bir şekilde hüküm altına almaktadır. Gerek toplumsal belleğimiz gerek hukuk devleti anlayışımız sanıkların zamanaşımından yaralandırılmasını değil bir insanlık suçu olan Sivaskatliamı davasının tüm yönleriyle genişletilerek tüm idari ve siyasi sorumluların yargı önünde hesap vermesini talep etmektedir. Hukuk devleti, zamanaşımı kararıyla bir kez daha ağır bir yara almıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.