Şiir ve Müzik
18/01/2014
Birlikteliklerinin 20. yılında, Şair Ataol Behramoğlu ile Besteci Haluk Çetin'in şiir-müzik dinletisi Adana Barosu Tesislerinde gerçekleştirildi.
Ataol Berhamoğlu, hem kendi şiirinden, hem de sevdiği şairlerin şiirlerinden örnekler okudu. Müzisyen Haluk Çetin de, gitarı eşliğinde şarkılar söyledi.
Büyük ilgi gören Şiir Dinletisi'nde, Baro Başkanımız Av. Mengücek Gazi Çıtırık, şair Berhamoğlu'nun, 'Yangın Yeri' adlı şiirini okudu:
"Yaşamak bu yangın yerinde,
Hergün yeniden ölerek.
Zalimin elinde tutsak,
Cahile kurban olarak.
Yalanla kirlenmiş havada,
Güçlükle soluk alarak.
Savunmak gerçeği, çoğu kez
Yalnızlığını bilerek.
Korkağı, döneği, suskunu
Görüp de öfkeyle dolarak.
Toplanır ölü arkadaşlar,
Her biri bir yerden gelerek.
Kiminin boynunda ilmeği,
Kimi kanını silerek.
Kucaklıyor beni Metin Altıok,
Aldırma diyor gülerek.
Yaşamak görevdir yangın yerinde
Yaşamak insan kalarak..." Etkinlikte Baro Saymanımız Av. Ümit Büyükdağ Özdemir, Baro Yönetim Kurulu Üyemiz Av. A. Faruk Ulaş, Av. İmran Gönen, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Yardagül Gündoğan ile Baro eski Başkanlarından Av. Ziya Yergök ve çok sayıda meslektaşımız hazır bulundu.
Ataol Behramoğlu kimdir?
Bir yüksek ziraat mühendisinin oğlu. Ortaöğrenimini Çankırı Lisesinde yaptı (1960) , DTCF Rus Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi (1966) . Bir süre çevirmenlikle uğraştı, askerliğini yaptıktan sonra da bu uğraşını sürdürdü.1970'den sonra üç yıl yurt dışında çeşitli ülkelerde bulundu, sıkıyönetimce arandığı için 1974 Af Yasası'ndan sonra yurda döndü, İstanbul Şehir Tiyatrolarına dönen Muhsin Ertuğrul tarafından Dramaturg olarak görevlendirildi. Çankırı'da öğrenciyken mahalli gazete ve dergilerde ilk denemelerini Ataol Gürus imzasıyla yayımlayan Behramoğlu, Varlık (1960) , Yelken, Devinim 60, Yapraklar gibi dergilerde çıkan şiirleriyle tanındı, DTCF'ndeki bir şiir yarışmasında da birincilik kazandı (1964) . Halkın Dostları dergilerindeki şiirleriyle (1965'ten sonra) toplumcu özü öne alan bir şair olarak göründü. İmgeci şiirden yalın ve toplumcu şiire geçerek siyasal düşüncenin şiirde eritilmesini amaçladı. Behramoğlu, Yazarlar Sendikası Başkanlığı da yaptı.
Şiir kitapları: Bir Ermeni General (1965) , Bir Gün Mutlaka (1970) , Yolculuk Özlem Cesaret ve Kavga Şiirleri (1974) , Ne Yağmur... Ne Şiirler (1976) , Kuşatmada (1978) , Mustafa Suphi Destanı (1979) , Dörtlükler (19890) , İyi Bir Yurttaş Aranıyor (1983) , Eski Nisan (1987) , Türkiye Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum (1985) , Kızıma Mektuplar (1985).
Diğer Haberler