SANDRAS DAĞI’NI YOK EDECEK MADEN OCAKLARIYLA İLGİLİ KARARIN İPTALİ İÇİN BAROMUZ ÜYESİ AVUKATLARIN DA GÖNÜLLÜ OLARAK DESTEKLEDİĞİ MÜCADELE SÜRÜYOR

12/10/2021

Muğla Köyceğiz’de en az 80 tür endemik bitkiye ev sahipliği yapan Sandras Dağı’nın maden ocaklarına kurban edilmemesi için, Baromuza üye avukatların da gönüllü desteğiyle yürütülen mücadele sürüyor. Sandras Dağı’nda Çamovası Mahallesi sınırları içinde yapılması planlanan olivin ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davanın keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi.
Kitle örgütleri ve yaşam savunucularının da katılım sağladığı keşifte iki ocağın ve kırma eleme tesislerinin yapılacağı alan gezildi. Baromuz üyesi meslektaşımız Av. İsmail Hakkı Atal, maden ruhsat sahasının 100 hektarlık bölümünün ‘kesin korunan sit alanı’nı ihlal ettiğini vurgularken, Sandras Dağı’nın Köyceğiz için bir ‘çatı ekosistem karakteri’ taşıdığı ifadelerini kullandı. Keşfe katılan Av. Atal, şu açıklamalarda bulundu: “Köyceğiz'in önemli içme suyu kaynaklarından Çayhisar Deresi’ni ve Çayhisar Vadisi’ni zehirlemesi beklenen Efes Olivin Madeni ÇED muafiyeti iptal davasının keşfini yaptık. Keşif esnasında Sandras Dağı’nda yanan ve Anayasanın 169. maddesine göre tekrar ağaçlandırılması gereken orman alanlarımızı da gördük. Üstelik Paris İklim Anlaşması’nın imzalandığı, 20 yılda yanan orman alanı kadar ormanımızın sadece 1 yılda yandığı bugünlerde devlet kurumlarının bir an önce orman varlığını azaltan özel sektöre ait tüm maden ruhsatlarını iptal etmesi gerekmekte. Yaşam kaynaklarımızı yok eden maden, termik, nükleer, JES, HES gibi ekokırım faaliyetleri özel sektöre tamamen kapatılmalı.”
#AdanaBarosu #ÇED #çevre #Muğla #hukuk