MÜLTECİ HAKLARI KOMİSYONUMUZ İZMİR BAROSU EVSAHİPLİĞİNDE YAPILAN ÇALIŞTAYA KATILDI

01/07/2019

İzmir Barosu ev sahipliğinde Geri Gönderme Merkezi bulunan illerin Barolarının katılımıyla “Avukatların Gözünden Geri Gönderme Merkezleri ve İdari Gözetim Alanları Çalıştayı” 29 Haziran 2019 günü yapıldı.

İstanbul, Aydın, Antalya Kocaeli, Hatay, Muğla ve Gaziantep barolarının katıldığı çalıştayın açılışında İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel bir konuşma yaptı.

Çalıştay’da Baromuzu Mülteci Hakları Komisyonu Yazmanı Av. Asile Betül Yayla, Av. Gümüşen Aktaş ve Av. Gülfer Yıldırım temsil etti. Komisyonumuz adına söz alan Av. Asile Betül Yayla, Adana’da geri gönderme merkezinde yaşanan problemlere değindi.

Deport kararının şahsa tebliğ edilmediğini, idari dava açma süresinin kısa tutulmasının hak kayıplarına neden olduğunu belirtti. Yabancıların genelde kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturması nedeniyle sınır dışı edildiğini kaydetti.

Genel olarak yabancıların avukata erişiminin zor ve tercüme sıkıntısının bulunduğu, yaşanılan tercüme sıkıntısından dolayı güvenilir bilgi alınamadığı, bazı geri gönderme merkezlerinde ise avukatların vekaletname sunmasına rağmen dosyadan belge alınamadığı, gönüllü geri göndermeyi yabancılara yasal hakları anlatılmadan zorla imzalatılmasının da yaşanılan problemler arasında yer aldığına dikkat çekti.

Çalıştay’da çözüm önerileri olarak Geri Gönderme Merkezlerinin fiziki koşullarının iyileştirilmesi, yabancıların avukata erişiminin kolaylaştırılması, sağlık hizmetlerine erişimin arttırılması, merkezlerdeki psikolog ve çevirmenlerin sayısının artırılması gerektiğine işaret edildi.

“İzmir Barosu 29 Haziran 2019 - Avukatların Gözünden Geri Gönderme Merkezleri ve İdari Gözetim Alanları Çalıştay Raporu” adı altında e-kitapçık hâline getirilecek çalıştay raporu Türkçe ve İngilizce olarak iki farklı dilde yayınlanacak ve başta Göç İdaresi Genel Müdürlüğü olmak üzere ilgili ulusal ve uluslararası tüm kamu ve sivil toplum kuruluşları ile paylaşılacaktır.