Milletvekillerine Açık Çağrıya Destek

07/07/2015
Milletvekillerine Açık Çağrıya Destek
Uluslararası Şeffaflık Derneği, Türkiye'yi sarsan 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ilgili 25. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisine yeni seçilen milletvekillerine, birçok sivil toplum kuruluş adına açık çağrı yaptı. Hazırlanan mektubunda, "17-25 Aralık İddiaları Soruşturulsun!, "Cezasızlık" Hali Ortadan Kalksın!" denildi. 17 ve 25 Aralık 2013'de Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama operasyonu başlatıldığı günden itibaren, soruşturma sürecine siyasi iktidar tarafından her aşamada müdahale edilerek maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına engel olunmuştur. Hukuku içselleştirmeyen, hukuk devletine aykırı uygulama ve yasal düzenlemelerle yandaş olan yandaş olmayan ayrımı yapılmıştır. Adana Barosu olarak, hukukun işletilmesi 4 bakanla ilgili ortaya çıkan yolsuzluk iddialarının Meclis soruşturması ile Yüce Divan'a götürülmesini istemekteyiz. Uluslar arası Şeffaflık Derneği öncülüğünde Sivil Toplumdan Milletvekillerine Açık Mektup'ta belirtilen "İlk İşiniz 17/25 Aralık İddiaları Olsun!, Soruşturmaları Başlatın, "Cezasızlık" Hali Ortadan Kalksın!" mesajına destek verdiğimizin bilinmesini istiyoruz. Adana Baro Başkanlığı Mektupta şu görüşler dile getirildi: "Sayın Milletvekillerimizden taleplerimizdir: TBMM Genel Kurulu'nda 17-25 Aralık iddialarıyla ilgili olarak 20 Ocak 2015 tarihinde yapılan, oylamada dört eski Bakanın Yüce Divan'a gönderilmesinin reddedilmesi; hukukun üstünlüğü, hukuk güvenliği ve adil yargılanma ilkelerine ilişkin kamuoyu güvenini sarsmıştır. Göreve başlayacağınız tarihten itibaren, 17-25 Aralık sürecine ilişkin atacağınız adımlar; sadece bu vakayla sınırlı olmaksızın ülkemizde yerleşmiş "cezasızlık" kültürünün kırılması ve hesap verebilirlik kavramının güçlendirilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır. Lütfen Meclis'teki icraatlarınıza bu durumu dikkate alarak başlayın! 1- Siz Sayın Milletvekillerimizi, 17-25 Aralık iddialarına ilişkin dört eski Bakan hakkında yeni bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması için önerge vermeye ve 17-25 Aralık iddialarına ilişkin soruşturmaların tekrar başlatılması ve hukuka uygun bir şekilde takip edilmesi için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Haklarında yolsuzluk iddiaları bulunan dört eski Bakan hakkında yeni bir Meclis Soruşturma Komisyonu'nun kurulması, ülkemizin bir hukuk devleti olduğuna ilişkin kamuoyunda oluşan güven kaybının tamirine ilişkin önemli bir adım olacaktır. Yeni Meclis'in 17-25 Aralık iddialarına konu olan dört eski Bakan hakkında yeni bir Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması yolunda alacağı karar, herkesin kanun önünde eşit olduğuna ilişkin evrensel ilkeyi de doğrulayacaktır. Ayrıca, 17 ve 25 Aralık 2013 tarihli yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ardından her ne kadar takipsizlik kararları verilmiş olsa da, yolsuzluk suçlamalarında maddi gerçeğin titizlikle araştırılması zorunludur. Hukukun üstünlüğü ilkesi gereği, suçun oluştuğuna ilişkin yeterli şüphe bulunması halinde, suçla itham edilen kişilerin mahkeme önüne çıkarak adil biçimde yargılanması beklenir. Bu nedenle, 17-25 Aralık iddialarına ilişkin soruşturmaların başlatılarak hukuka uygun bir şekilde takip edilmesinin öncelikleriniz arasında olmasını beklemekteyiz. 2- Siz Sayın Milletvekillerimizi, ülkemizin en önemli sorunlarından olan yolsuzlukla mücadelenin başarılı olabilmesi için gerekli temel mevzuat eksikliklerini gidererek, ivedilikle Siyasi Etik Yasası, Siyasetin Finansmanı ve Milletvekillerinin ve Üst Düzey Bürokratların Mal Bildirimlerinin Kamuoyuyla Paylaşılması gibi yasal düzenlemeleri yapmaya, Kamu İhale Kanunu gibi konulardaki eksikliklerin giderilmesi yolunda harekete geçmeye davet ediyoruz. Biz bu çağrıda bir araya gelen sivil toplum kuruluşları olarak, 25. Dönem boyunca siyasetin şeffaflaşması adına tüm icraatlarınızın takipçisi olacağız."