MESLEKTAŞIMIZ AV. ABBAS BİLGİLİ SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI NEDENİYLE HAKKINDA AÇILAN DAVADAN BERAAT ETTİ.

09/04/2019

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE ELEŞTİRİ HAKKI YARGI BASKISIYLA KISITLANAMAZ ”

Baromuz mensubu ve önceki dönem yönetim kurulu üyelerimizden Av. Abbas Bilgili hakkında, sosyal medya üzerinden paylaştığı düşünceleri ve ifadeleri nedeniyle açılan Adana 10. Asliye Ceza Mahkemesinin 2019/23 Esas sayılı dosyasının ilk duruşması bugün yapıldı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük’ün de sanık müdafi ve Adana Barosu Başkanı olarak katıldığı duruşmada meslektaşımız Av. Abbas Bilgili hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223/ 2 – a uyarınca; “davranışta suç unsuru “ bulunmadığından beraat kararı verildi.

27 Mayıs 2018 tarihinde dönemin Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek’in “Ramazan’da fakir aileleri ziyaret ediyoruz” diyerek ve fotoğrafta paylaşarak attığı Tweet’ler sonrası meslektaşımız Av. Abbas Bilgili, bu yaklaşımı eleştiren, fakir insanların fotoğraflarının paylaşılarak ifşa edilmeleri, dini duyguların ve ibadetin siyasete malzeme yapılmasını yanlış gören sözleri nedeniyle hakkında “kamu görevlisine, görevi nedeniyle hakaret” isnadıyla açılan davadan beraat etti.

Duruşmaya Baro Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Mert Kuşdemir, Miyesser Ersalan Önenli, TBB Disiplin Kurulu Üyesi Av. Mustafa Çinkılıç ve çok sayıda meslektaşımız katıldılar.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Düşünce ve ifade özgürlüğü, eleştiri hakkı anayasamız ile teminat altına alınmış evrensel hukuk normlarıdır. Siyasetçilerin eleştiriye daha fazla hoşgörü gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bir politikacı hakkında yapılacak eleştirinin sınırları sıradan bir kişi hakkındakilerden daha geniştir. Siyasetçi olan eski Ekonomi Bakanının kendisi gibi bir siyasetçi olan ve bir partinin il yönetim kurulu üyesi olan meslektaşımızın eleştirel sözlerine karşı davranışı şikâyet etmek yerine hoşgörü ile karşılamak ve ders çıkarmak olmalıdır. Örnek mahkeme kararları, Anayasa Mahkemesi değerlendirmeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yorumları da bu yöndedir. Mahkemenin ilk duruşmada beraat kararı vermesi doğru ve yerindedir.” dedi.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün, eleştiri hakkının demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Baro Başkanımız Av. Veli Küçük; “ İçerisinden geçtiğimiz bu dönemde siyasi iktidar temsilcileri farklı ses ve muhalif düşüncelere tahammül göstermediği gibi, polisiye takip yöntemleriyle toplumu baskı altına almaya çalışmaktadır. Müştekisi siyasi iktidar mensubu olan kişilerin müracaatında hemen karşı taraf aleyhine dava açılmakta iken, bu kişiler hakkında yapılan şikâyetlerde jet hızıyla takipsizlik kararları verilmektedir. Hak ve özgürlükler ülkemizde yaşayan herkese eşit uygulanmalıdır.

Günümüzde kolluk güçleri, savcılıklar ve yargı eliyle toplum üzerinde baskı ortamı kurulmak istenmektedir. Mahkemenin meslektaşımız hakkında bugün verdiği beraat kararı yurttaşın yargıya ve adalete güvenini güçlendirecektir.

Sosyal medyanın yaşamımızda çok yer ettiği bugünlerde insanlarımızın görüşlerini ve düşüncelerini hakaret içermeden ortaya koymaları gerginlikleri de üzerlerinden atmalarını sağlamaktadır. Bu konuda siyasilerin daha bir anlayışla konuya bakmaları yerinde olacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.