KATLEDİLMESİNİN 29. YILINDA DOÇ.DR.BAHRİYE ÜÇOK’U SAYGIYLA VE ÖZLEMLE ANIYORUZ.

06/10/2019
KATLEDİLMESİNİN 29. YILINDA DOÇ.DR.BAHRİYE ÜÇOK’U SAYGIYLA VE ÖZLEMLE ANIYORUZ.

Adana Barosu Başkanımız Av. Veli Küçük 29 yıl önce bugün bombalı suikast sonucu öldürülen Doç. Dr. Bahriye Üçok’u saygı ve özlemle andı.

Laikliğin savunucusu, ilahiyatçı Doç. Dr. Bahriye Üçok, 6 Ekim 1990 günü Çankaya'daki evine özel bir kargo şirketiyle yollanan, göndericisinin İlmi Araştırmalar Vakfı göründüğü kitap paketini saat 16.30’ da aldıktan sonra kapısının önünde paketi açmaya çalışırken paket içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 71 yaşında hayatını kaybetti.

“HEDEFLERİNE ULAŞAMAYACAKLAR”

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Bahriye Üçok’un katledildiği günlerde partisi için laiklik raporu hazırlamakta olduğunu, ayrıca sık sık laiklik, kadın hakları ve irtica tehlikesi üzerinde durduğunu belirtti.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Cinayeti işleyenleri, azmettirenleri ve çeyrek yüzyıldan uzun zamandır aydınlatmayanları da şiddetle kınıyoruz.

Bugün ülkemizde Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ve İnkılaplarının karalanmakta olduğunu üzüntüyle ve endişeyle görmekteyiz.

Milli Eğitim müfredatında her geçen yılda Cumhuriyet değerleri, Atatürk ve Kurtuluş Savaşımız ile ilgili bölümlerin azaltıldığı, bilimsel kuramların çıkartıldığı günümüzde, gelecek kuşakların ufkunu karartmaya çalışanlar, gelecek kuşakları kendilerine göre dindar yapmaya çalışırken, kindar bir gelecek, bölünmüş ve kutuplaşmış bir toplum yaratmaktadırlar.

Şeffaf ve denetlenebilir hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ilkesi ve adalet kavramı yok edilmiş, lâiklik yalnızca Anayasada yazılı kelime olarak kalmıştır.

Siyasi iktidarı eleştirenler, farklı sesler ve muhalif kimlikler toplumun zenginliği ve çeşitliliği olarak görülmesi gerekli iken tam tersi düşman, darbeci, terörist olarak görülmekte, hak arayanlar en ağır polis şiddeti ile karşı karşıya gelmektedirler.

Günümüzde de Atatürk Devrimcileri çeşitli biçimlerde şehit edilmişlerdir. Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Abdi İpekçi, Turan Dursun gibi nice Atatürk devrimcisinin, Sivas olaylarında da pek çok düşünürün ve sanat insanının katledilmesinin birbirinden bağımsız olduğunu düşünmek mümkün değildir" diye konuştu.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, sözlerini şöyle tamamladı: "Bahriye Üçok gibi aydınlarımız, Cumhuriyet'in değerlerini ve kazanımlarını korurken katledilmişlerdir. Onlar, Cumhuriyeti karanlıktan aydınlığa, doğmalardan, akılcılığa ve bilimselliğe, bağnazlıktan çağdaşlığa, imparatorluktan ulus devlete, kulluktan birey-yurttaşlığa geçişin simgesidir.

Ülkemiz ve insanımız yaşadığımız bu kara günlerden kurtulacak, hak ettiği aydınlığa kavuşacaktır.

Cumhuriyet uğruna, çağdaşlaşma ve aydınlanma uğruna yaşamını yitirenleri saygı ve özlemle anıyoruz."