KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN 84. YILINI KUTLUYORUZ.

05/12/2018
KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİNİN 84. YILINI KUTLUYORUZ.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanımız Av. Ceyda Esay Büyükdağ, 5 Aralık 1934’te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilmesinin 84’üncü yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklamada bulundu.

BASINA VE KAMUOYUNA;

“Ülkemizde kadınlar 20 Mart 1930’da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde ederken, 5 Aralık 1934’te Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun 10. ve 11. maddeleri değiştirilerek kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmış ve 1 Mart 1935’te 18 kadın ilk kez parlamentoya girmiştir. 1934 tarihli yasa sadece kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı vermemiş, demokratik ülkeler seviyesinde, çağdaş bir ülke olmanın da ilk adımı atılmıştır.

Kayıtsız şartsız kadına oy verme hakkının verilmeye başlanmasıyla, gelişmiş ülkeler arasında sayılan birçok ülkeden çok daha önce Türkiye Cumhuriyeti bu adımı atmış olmasına rağmen, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınların seçme ve seçilme oranı açısından günümüzdeki durumu pek de iç açıcı değildir. Sayılar kadar kadının gerçek anlamda temsiliyetinin niteliği de tartışılmalıdır.

Günümüzde Siyasi partilerde, mecliste, bakanlık düzeyinde yer alan kadınlar gerçekten kadını ve sorunlarını yeterince bu platformlara taşıyamamakta ve kadını ön planda tutan, kadın odaklı çalışmalar başlatan, yürüten kadın siyasetçi oranı istenen düzeye ulaşamamaktadır. Kadının siyasette olması gereken yer bu değildir.

Ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev alması gereken kadın sahip olduğu haklarının bilincine vararak yeniliklerin öncüsü olmalı, ekonomik sosyal ve siyasal yaşamda etkinliğini artırmalı ve karar verme süreçlerinde daha fazla söz sahibi olmalıdır.

Ancak öncelikle toplum içerisinde var olmak için mücadele eden kadının, ülkemizde ekonomiye,
sosyal yaşama ve siyasete tam ve aktif katılımını sağlamak için-eşit temsiliyet sağlanana dek- pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımların bir an önce yapılması gerekmektedir

Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 84.yıldönümü sebebiyle, bugün ve her zaman Türkiye’nin tüm siyasetçilerini, siyasi partilerini ve sivil toplum bileşenlerini siyasal/toplumsal sorumluluk almaya ve kadını eşit yurttaş olmaktan çıkarmak, emeğini sömürmek ve kadını güçsüzleştirmek isteyen söylem ve politikalara karşı çıkmaya ve kadın örgütleriyle dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla sunarım”