KADIN HAKLARI MERKEZİMİZ 25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ’NDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

25/11/2022
KADIN HAKLARI MERKEZİMİZ  25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ’NDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

KADIN HAKLARI MERKEZİMİZ  25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE GÜNÜ’NDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

“YASALARIN ETKİN UYGULANMASINDAKİ MÜCADELEMİZİN VE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN HAYATA GEÇİRİLMESİNE İLİŞKİN İRADEMİZ DEVAM EDİYOR”

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezimiz, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’nun (TÜBAKKOM) hazırladığı basın açıklaması tüm Barolarda olduğu gibi Adana Barosu’nda da yapılan basın toplantısıyla okundu.

Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda TÜBAKKOM tarafından yapılan basın açıklamasını okuyan Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Ayça Kara Sığırcı “Sadece ülkemizde değil dünyanın birçok ülkesinde kadınlar adalet, eşitlik, özgürlük mücadelesi veriyor. Yanı başımızda, İran'da Mahsa Amini'nin başörtüsü gerekçe gösterilerek öldürülmesinin ardından güçlenen kadın hareketini selamlıyoruz. Mücadeleleri mücadelemizdir. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılmasının devletin sorumluluğunda olduğunu” dile getirdi.

Ardından Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından hazırlanan basın açıklamasını okumak üzere kürsüye çıkan Merkez Başkanımız Av. Deniz Eylem Coşkun Durmuş “Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, her gün olduğu gibi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de, Cumhuriyet, Anayasa ve Kanunlar ile elde ettiğimiz hakları ortadan kaldıracak değişikliklerin karşısında olduğumuzu ve kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi, son olarak İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmediğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasına Adana Barosu Başkan Yardımcısı Av. Miyesser Ersalan Önenli, Adana Barosu Genel Sekreteri Av. İlker Mengü, Kadın Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Ayça Kara Sığırcı, Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyeleri ve birçok avukat katıldı.

ADANA BAROSU KADIN HAKLARI MERKEZİ BASIN AÇIKLAMASI TAM METNİ

Mirabal Kardeşler; Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele ettikleri, özgürlük ve insan haklarını savundukları için önce vatan haini ilan edildiler ardından tutuklandılar ve son olarak diktatör Rafael Trujillo yandaşları tarafından tecavüz edilerek 25 Kasım 1960’da vahşice öldürüldüler.

1981 yılında Kolombiya’nın başkenti Bogota’da toplanan Birinci Latin Amerika ve Karayip Kadınlar Kurultayı’nda 25 Kasım, ”Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” olarak kabul edildi. Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler, 1999 yılında 25 Kasım’da öldürülen ve kadın hakları mücadelesinin sembolü olan Mirabel Kardeşlerin ölüm yıl dönümünü “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etti.

“Mirabel Kardeşler” olarak bilinen üç kız kardeşin bir diktatöre karşı verdikleri özgürlük ve demokrasi mücadelesi gibi o günlerden bugüne dek süren kadın hakları ve eşitlik mücadelemizin de bir insan hakkı mücadelesi olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Tüm dünyada kadınlar; yaşamın her alanında karşılaştıkları ayrımcılığa, cinsiyet eşitsizliğine, sömürüye, ev içi ve toplumsal şiddete karşı mücadele ederek dayanışma ruhuyla bir araya gelmektedir. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve etkin bir mücadele için toplumu, ilgili kurum ve kuruluşları görevlerini yapmaya yasaları uygulamaya çağırmaktayız.

Ülkemizde kadına yönelik şiddetin giderek arttığını, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının vahşice ihlal edildiğini endişeyle gözlemliyoruz. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi Devletin şiddete yönelik politikalarıyla birebir ilgilidir. Kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve şiddete uğrayan kadınların korunması devletin sorumluluğundadır. Toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı açıklamaların desteklenmesi, kadının sadece ev/aile içinde yaşamını devam ettirebilen bir birey olarak kabul edilmesi ve daha bir çok sebeple kadınlar şiddete daha da açık hale getirilmektedir.

Türk Medeni Kanunu, 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, İstanbul Sözleşmesi, CEDAW ve diğer Uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan kadın hakları kazanımlarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin tam olarak karşısındayız.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak kadınların insan hak ve onuruna uygun şekilde yaşamaları, eşit hak ve özgürlüklere sahip olmaları için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizler farkındayız ki her gün karşı karşıya kaldığımız cinsiyete dayalı eşitsizlik kadınları hayattan uzaklaştırıyor, şiddeti kuvvetlendiriyor ve kadın cinayetlerini meşrulaştırıyor.

Bugün İstanbul Adliyesinde tüm kadınlarla birlikte Kadın cinayeti sebebiyle hayatını kaybeden meslektaşımız Av. Dilara Yıldız'ın katil zanlısının yargılanacağı davaya katılmak, toplumsal cinsiyet eşitliğini, en temel insan hakkı olan yaşam hakkını, şiddetsizliği savunmak ve mücadele etmek için yan yanayız.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak, her gün olduğu gibi 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde de, Cumhuriyet, Anayasa ve Kanunlar ile elde ettiğimiz hakları ortadan kaldıracak değişikliklerin karşısında olduğumuzu ve kadına karşı şiddetin ortadan kaldırılması için mücadelemizi dayanışma ruhuyla sürdüreceğimizi, son olarak İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMEDİĞİMİZİ kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi