İSTANBUL BAROSU MENSUBU MESLEKTAŞIMIZ AV. ATANUR DEMİR’E POLİS TARAFINDAN YAPILAN MENFUR SALDIRIYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

18/05/2020

İstanbul Barosu’na mensup meslektaşımız Avukat Atanur Demir, 15.05.2020 tarihinde, Silivri Devlet Hastanesi’nde görevini yapmaya çalıştığı esnada polis memurlarınca darp edildiğini, kelepçelenerek ve gözaltına alınarak saatlerce haksız muameleye maruz kaldığını ve karakola gelen Silivri Emniyet Müdürü tarafından da tehdit içeren sözlerine muhatap olduğunu beyan etmektedir.

Maalesef kolluk personeli sıfatı taşıyan kişilerce gerçekleştirilen bu hukuksuz davranış ve işkence sebebiyle mesleğimiz yine ağır bir saldırıya uğramıştır.

Toplumun huzur ve güvenliğini sağlamak yerine kamudan aldığı gücün kendilerine sonsuz bir şekilde yetki verdiğini düşünen ve nasıl olsa cezasız kalacağına inanan bu anlayışın en çarpıcı örneği, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı korumalarınca Av. Sertuğ Sürenoğlu’na ve Antalya’da Av. Ahmed Buğra Çelik’e karşı yapılan saldırı olayıdır.

Bu ve benzeri olayları meydana getirenlerin hak ettikleri cezaları almamaları, hatta haklarında soruşturma izni verilmemiş olması diğer kolluk kuvvetlerini de yasaları çiğnemeye teşvik etmektedir.

Avukatların görevini yapmalarına engel olanlara ve savunmasız yargı özlemi çekenlere geçit vermeyeceğiz.

Avukatlar olarak yapılan haksız muamelelerin karşılıksız kalmaması için her zamankinden daha fazla dayanışma ve mücadele içerisinde olacağız.

Bu saldırı, tüm vatandaşlara karşı tehdit unsuru olarak değerlendirilmelidir. İdarenin gücünü yasayla kendilerine çizilen sınırları tanımayan bu kişilerin oluşturduğu ‘kamusal tehdit’ göz önüne alınarak derhal görevden alınmaları gereklidir.‬ Polis üniformasını giyen ancak görev bilincini idrak edememiş şüphelilerin yaptıkları bu hukuka aykırı menfur saldırıyı şiddetle lanetliyor ve kınıyoruz.

Emniyet binaları ve adliyeler kamunundur.

Bu olayın ardından yurttaşlarımızın adalete erişiminin en önemli unsuru ve kamu görevimiz avukatlık mesleğini Silivri Emniyet Müdürlüğü’nde sağlıklı yerine getirme imkanı ne yazık ki kalmamıştır. Silivri İlçe Emniyet Müdürü ve olaya karışan memurlar derhal görevden alınmalıdır.

Adana Barosu olarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın takipçisi olacağımızı ifade ederiz.

İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu nezdinde menfur olayda fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan, hürriyeti kısıtlanan meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, avukatlara şiddetin sistematik bir şekilde arttığı bu dönemde, ilgili kolluk personeli hakkında yürütülecek adli soruşturmaya müdahil olacağımızı da ayrıca bildiririz.

ADANA BAROSU BAŞKANLIĞI