İDAMLARININ 48.YILINDA DENİZ GEZMİŞ, YUSUF ASLAN VE HÜSEYİN İNAN’I SAYGIYLA ANIYORUZ.

06/05/2020
Bugün 6 Mayıs...
Bu sabah saat 05.30 da bu ülkenin 3 genci darağacında idam edilerek öldürüldü.
12 Mart döneminde çok sayıda işkence ve kötü muamele iddialarının ortaya atıldığı, demokrasinin askıya alındığı bu süreçte yargılandıkları sıkıyönetim mahkemesince idam cezasına çarptırılan ve cezalarının Türkiye Büyük Millet Meclisinde onaylanmasının ardından Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan bu hayattan kopartıldı.
Bugün müze olan Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde sabaha karşı asılarak idam edilen Gezmiş ve Aslan 25, İnan ise 23 yaşındaydı.
İdamların gerekçesi “Anayasa’yı ortadan kaldırma ve değiştirmeye” çalışmak olarak belirtilen üç gencin en önemli suçu, ABD emperyalizmine ve faşizme karşı olmak, baskıya, sömürüye karşı çıkmak, tam bağımsız bir Türkiye istemekti.
O günlerin acısını hala yaşadığımızı ifade etmek istiyoruz. Onları idam ederek bu ülkenin gençlerine gözdağı verenler, merhametsizce davranmışlardır.
İdam edilmeden günlerce önce darağacı izleterek, özellikle çift ilmek atılan urganın ucunda dakikalarca can çekişerek ölüme gönderilen bu gençlerin yan yana gömülme yönündeki son isteklerine dahi izin verilmemiştir.
Türkiye’nin bu yakın tarihi, kutsal değerlerimizi siyasete alet eden din bezirganlarının nasıl emperyalizm tarafından ilerici-yurtseverlere karşı kullanıldıklarının da tarihidir.
Bu üç yurtsever genç, idam sehpasının eşiğinde bile inandıkları görüşlerini haykırmışlardır. Bugün bu üç yurtsever genç, yiğitliğin, baskılar karşısında boyun eğmezliğin, emperyalizme karşı tam bağımsız, demokratik bir Türkiye mücadelesinin, büyük önder Atatürk’ün ya İstiklal ya ölüm şiarına bağlı, düşünceleri uğruna ölümü göze almanın sembolüdür.
Şair Can Yücel’in de dediği gibi; Türkiye’de en uzun koşuysa devrim, onlar en güzel yüz metresini koştu. Ne o koşu bitti, ne de mücadele...
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı saygıyla ve özlemle anıyoruz.