"HAYVANLARA KÖTÜ MUAMELEDE BULUNANLAR KISITLANMALI VE TEDAVİ ALTINA ALINMALIDIR"

31/05/2018

BAROMUZ HAYVAN HAKLARI KOMİSYONUNDAN 4 AYRI SUÇ DUYURUSU

Baro Başkanımız Av.Veli Küçük, Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Hasan Alkar ile birlikte, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Selahattin Yakın, Komisyon Üyelerimiz; Stj. Av. Selay Dağsuyu ve Stj. Av. Funda Adamhasan tarafından; Konya / Ereğli, Edirne Trakya Üniversitesi, Ankara Elmadağ İlçesi ve Balıkesir Karamanlar Köyünde yaşanan insanlık dışı 4 farklı olay için bugün cumhuriyet savcılığını harekete geçirmek için suç duyurusunda bulundu.
Tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran Konya / Ereğli'deki olayda; bir köpeğe tecavüz ederken çektiği videoyu sosyal aracılığıyla yayınlayan şahıs için gerek TCK'nın hayasızca hareket ve müstehcenlik suçları, gerek 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ile ilgili maddelerinin uygulanması için,
ikinci olayda; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi temizlik görevlisi olduğu ileri sürülen bir şahsın yavru ve sahipsiz köpeği kemikleri kırılıp ölene kadar dövmesi,
üçüncü vahşet ise; Ankara / Elmadağ İlçesinde bir kamyonet sürücüsünün aracının arkasına bağladığı köpeği metrelerce sürüklemesi,
son yaşanan üzücü olayda ise; Balıkesir / Karamanlar Köyünde sahipsiz bir köpeğin kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından bacaklarının kesilmesi.
Olaylara ilişkin olarak şüphelilerin bulunup, cezalandırılması istemiyle suç duyuruları yapıldı.
Hayvan Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Selahattin Yakın, hayvanlara yapılan böylesine insanlık dışı işkence ve eziyetlerin durdurulması için TCK kapsamında koruyucu önlemler alınması ve en önemlisi bu tarz eylemlerin suç olarak değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Av. Yakın, sözlerine şöyle devam etti:
"Türk Medeni Kanunu 405. maddesi başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her erginin kısıtlanacağını hükme bağlamıştır. Korunmasız bu dilsiz dostlarımıza böylesi vahşet uygulayan kişilerin başka insanların da güvenliğini tehlikeye atması muhtemel olduğundan kanunun emredici hükmü gereği kısıtlanmaları ve Anayasamızın ilgili maddeleri gereği şahsın rızası aranmaksızın tedavi altına alınması gerekir."
Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, "Baro olarak sosyal ve toplumsal hassasiyetimiz çerçevesinde Adana ve Türkiye'nin neresinde olursa olsun yaşanan hak ihlallerine, insani ve vicdani olguların bir kenara bırakılarak hayvanlara yönelen saldırılara da seyirci kalmayarak, sorumlular hakkında yasal işlem yapılması, hak ettikleri cezayı almaları noktasında elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz " dedi.

SUÇ DUYURUSU DİLEKÇELERİ

DİLEKÇE 1