HAYVAN HAKLARI KURULTAYI YAPILDI

29/05/2013
HAYVAN HAKLARI KURULTAYI YAPILDI
Türkiye Baroları Hayvan Hakları 1. Kurultayı, İstanbul'da 24 Mayıs 2013 Cuma günü saat 10.30'da Orhan Adli Apaydın Konferans salonunda yapıldı. İstanbul Barosu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Kurultay'da Baromuzu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. M. Çetin BERKÖZ temsil etti. Kurultay'ın açılış konuşmasını İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Hülya Yalçın yaptı. Kurultay'ın baroların aynı konuda işbirliği yapma ve birlikte mücadele etme olanağı sağlayabileceğini vurgulayan Yalçın, hukukçu ve veteriner hekimlerin güç birliği yaptığı bir alanda ihlallerin zaman içinde önlenebileceğine inandıklarını, bu nedenle bu tür toplantıların sıkça yapılarak geleneksel hale getirilmesini istedi. Açılış konuşmasının ardından ilk sözü alan Baro Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. M. Çetin BERKÖZ özetle; Adana Barosu'nun hayvan haklarını savunuculuğu 2008 yılında başlamış olup, önce Çevre, Kentleşme ve Hayvan Hakları Komisyonu ortak çalışma yapmaktayken faaliyetlerin yoğunlaşması üzerine 2011 yılında Hayvan Hakları Komisyonu'nun müstakil çalışmaya başladığına ifade etti. Adana Barosu'nun 4 Ekim Hayvanları Koruma günü nedeniyle bir çalışma yapacağını belirten Berköz, bu etkinliğe tüm baroları davet etti. Ayrıca, hayvanlar aleminin bir bütün olduğu gerçeğini unutmadan her hayvanın ve canlının yaşam hakkına saygılı olmak ve onları korumakla sorumluluğumuzun olduğunu anımsatan Berköz, yasalarda yapılacak değişiklikler de bu hususa özellikle dikkat edilmesini ve alınacak tedbirlerin neler olması gerektiğini de sözlerine ekledi. Veterinerler Odası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan da kendi meslek örgütlerinin hayvan hakları konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yaşam hakkını savunan bir kurum olarak hukukçularla ortak çalışma yapmanın büyük yarar sağlayacağına inandıklarını belirten Aslan, aynı amaç için yapılan çalışmaların birleştirilerek daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi. Açılış konuşmalarından sonra konuk baro temsilcilerine söz verildi. Adana Barosu adına Av. Çetin Berköz, Bursa Barosu adına Av. Ümran Babacan, Mersin Barosu adına Av. Cansu Payzin, Antalya Barosu adına Av. Evrim Çelik, Eskişehir Barosu adına Av. Mustafa Çakı, Kocaeeli Barosu adına Av. Mücella Elgin, Hatay Barosu adına Av. Ali Beliğ Özalp, İzmir Barosu adına Av. Serap Oğuz, Kırklareli Barosu adına Av. İlknur Devrim Kantarcı ve Gaziantep Barosu adına Av. Naile Uzun, kendi barolarındaki Hayvan hakları Komisyonlarının yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi sundular. Sabah oturumunun sonunda, kamuoyunda 'Panter Emel' olarak bilinen hayvan hakları savunucusu Emel Yıldız'a bir plaket verildi. Görsel bir sunumla başlayan Kurultayın öğleden sonraki bölümünde İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyelerince üç sunum gerçekleştirildi. Bu sunumların ilkinde 5199 sayılı yasa eleştirildi ve yasa hükümlerinin Kabahatler Yasası kapsamından çıkarılarak Ceza Yasası kapsamına alınması istendi. İkinci sunumda, film ve reklam çekimlerinde hayvanların kullanılması konusunda yaşanan sorunlar anlatıldı. Üçüncü sunumda ise hayvanat bahçeleri, sirkler ve yunus parkları konusu ele alındı. Kurultay'ın bundan sonraki bölümünde katılımcı sivil toplum örgütleri, dernekler ve platform temsilcilerinin yaptıkları değerlendirmeler ile kişisel görüş ve öneriler yer aldı. Kurultay'ın sonunda bir Sonuç Bildirgesi yayınlandı.