GÖRME ENGELLİLERİN “İMZAMIZ TANIĞIMIZDIR” EYLEMİNE BAROMUZU TEMSİLEN ENGELLİ HAKLARI KOMİSYONU KOORDİNATÖRÜMÜZ Av. İLKER GÜZEL İLE ENGELLİ HAKLARI KOMİSYONU BAŞKANIMIZ Av. ÖZLEM KARA KATILDI.

11/05/2022

Avukatlar Günü'nde, kendi adına bir işlem yapmak üzere İstanbul (Çağlayan) Adliyesi ve noterde görme engelli meslektaşımız Av. Mümin Özeken’e 'tanık şartı' dayatılması Ankara’da Türkiye Noterler Birliği önünde “imzamız tanığımızdır" eylemiyle protesto edildi.

Görme engelli yurttaşların yoğun katılımıyla gerçekleşen eyleme, Baromuzu temsilen Yönetim Kurulu Üyemiz ve Engelli Hakları Komisyonu Koordinatörümüz Av. İlker Güzel ile Engelli Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Özlem Kara katıldı.

HUKUKA AYKIRI UYGULAMA DEVAM EDİYOR
Yoğun katılımla gerçekleştirilen basın açıklamasında, Türkiye Noterler Birliği'nin hukuka aykırı şekilde işlem yaptığı belirtilerek, ayrımcılığa son verilmesi talep edildi. Basın açıklamasında, Noterler Birliği'nin hukuka aykırı olarak çıkarılan ve uygulanan 2019/5 sayılı genelgesinin hukuka uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiği belirtildi.

Noterler Birliği ile gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde Birliğin hukuksuz uygulamaya devam ettiği belirtilirken, Birliğin, Adalet Bakanlığı'ndan görüş istediği ve bu konuda kurul oluşturulması yönünde teklifte bulunduğu aktarıldı. Basın açıklamasında, Noterler Birliği'nin taleplerinin görme engelli bireyleri oyalama taktiği olduğu vurgulanırken, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü'nün 06.05.2022 tarihli görüş yazılarına değinilerek söz konusu uygulamaların hukuka aykırılığının kesinleşmiş olduğu ifade edildi.

Açıklamaya Adana Barosu Engelli Avukatlar Komisyonu, Ankara Barosu Engelli Avukatlar Kurulu ve Engelli Hakları Merkezi, Bursa Barosu engelli Avukatlar kurulu, Denizli Barosu Engelli Avukatlar Komisyonu, İstanbul Barosu Engelli Hakları Merkezi, İzmir Barosu Engelli Avukatlar Kurulu, Aktif Görmeyenler Derneği, Altı Nokta Körler Derneği, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği, Eğitimde Görme Engelliler Derneği, Engelsiz Erişim Derneği, Görme Engelli Evrensel Hukukçular Derneği, Sesli Betimleme Derneği, Türkiye Körler Federasyonu ve üye görme engelli dernekleri katıldı.
Eylem sonrası, Yönetim Kurulu Üyemiz ve Engelli Hakları Komisyonu Koordinatörümüz Av. İlker Güzel ile Engelli Hakları Komisyonu Başkanımız Av. Özlem Kara, TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük ile konu hakkında görüş alışverişi yapıldı.

......