DÜNYA ŞAİRİ VE BÜYÜK USTA NAZIM HİKMET’İ VEFATININ 56.YILINDA SAYGIYLA ANIYORUZ.

03/06/2019

Yaşamı Türkiye'nin siyasal-toplumsal gelişimiyle örtüşen Nâzım Hikmet, aynı zamanda demokratikleşme, özgürleşme, emeğin savunulması ve bağımsızlık kavgasının da tarihi gibidir.

Ömrü mahpuslarda, sürgünlerde, vatandaşlıktan çıkarılarak memleket ve özgürlük hasreti ile geçen, insanın, sevdanın, güzelliklerin, özgürlüğün dizelerini yazan Nâzım Hikmet ülkemizin ve halkımızın aydınlık savaşçısı olarak onurumuzu ve vicdanımızı temsil etmiştir.

Bundan tam altı yıl önce de Haziran ayında "ağacımıza, meydanımıza, kentimize, parkımıza dokunma" sloganıyla başlayıp, bütün ülkede milyonlarca kişiyi meydanlara döken Gezi direnişinin de yıl dönümünde kaybettiğimiz değerli kardeşlerimizi, Ethem'i, Ahmet'i, Ali İsmail'i, Mehmet'i, Abdullah'ı, Medeni'yi, Hasan Ferit'i ve simsiyah gözleriyle Berkin Elvan'ı anıyoruz.
Anılarını ve hayallerini mücadelemizde yaşatmaya devam edeceğiz.

Bildiğiniz gibi, 6 Mayıs'da Türkiye demokrasi tarihine halkın iradesinin gasp edildiği yeni bir sayfa daha eklendi. 6 Mayıs 2019 tarihli YSK kararıyla ülkemizde demokrasiden geriye kalan son haklardan birine, seçme ve seçilme hakkına da el uzatıldı.

Ama bizler biliyoruz ki; tarihte hep gördüğümüz gibi hiç bir olumsuzluk mutlak ve kalıcı değildir. Bizler tüm hukuksuzluğa ve adaletsizliklere rağmen demokrasiye inanmaya, demokrasi yolunda mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu ülke halkından ve mücadele geleneğinden umudumuzu asla kesmeyeceğiz.

Demokrasiye her zamankinden daha güçlü biçimde sahip çıkacağız.

"Eğer; hak haksızlıktan yüce, sevgi nefretten üstün, aydınlık karanlıktan güçlüyse... çaresi yok usta... biz kazanacağız..." diyen Nazım Hikmet'i vefatının 56. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.

Saygıyla sunarız.

ADANA BAROSU BAŞKANLIĞI

HAYATINDAN KESİTLER

Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Nâzım Hikmet Ran, 17 Ocak 1902'de Selanik'te doğdu. Usta kalem, 3 Haziran 1963 sabahı ise geçirdiği kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti.
Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nâzım Hikmet Ran, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. Nâzım Hikmet Ran 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarıldı; Nazım Hikmet Ran’ın ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Usta kalemin mezarı Moskova'da bulunmaktadır.

Güzel günler göreceğiz çocuklar, güneşli günler göreceğiz…

Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar, ışıklı maviliklere süreceğiz…
Açtık mıydı hele bir son vitesi, adedi devir motorun sesi.

Uuuuuuuy! çocuklar kim bilir ne harikûlâdedir

300 kilometre giderken öpüşmesi…

Hani şimdi bize cumaları, pazarları çiçekli bahçeler vardır, yalnız cumaları yalnız pazarları..

Hani şimdi biz bir peri masalı dinler gibi seyrederiz ışıklı caddelerde mağazaları, hani bunlar 77 katlı yekpare camdan mağazalardır.

Hani şimdi biz haykırırız Cevap: kara kaplı kitap: zindan

Kayış kapar kolumuzu kırılan kemik…kan.

Hani şimdi bizim soframıza haftada bir et gelir.

Ve çocuklarımız işten eve sapsarı iskelet gelir…

Hani şimdi biz. İnan: güzel günler göreceğiz çocuklar
Güneşli günler göreceğiz.

Motorları maviliklere süreceğiz, çocuklar, ışıklı maviliklere, süreceğiz…