ÇEVRE VE KENTLEŞME KOMİSYONUMUZ SEYHAN BELEDİYE BAŞKANI AKİF KEMAL AKAY’I ZİYARET ETTİ.

29/05/2019

Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Başkanımız Av. Sevda Sevilmiş ve komisyon üyelerimiz Av. İsmail Hakkı Atal, Av. Atilla Ayman ve Av. Umut Erdem ile birlikte Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ı ziyaret ederek komisyon üyesi 25 avukat adına tebriklerini ileterek hayırlı olsun dileklerinde bulundular ve çevre hassiyetlerini ilettiler.

Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Komisyon Başkanımız Av. Sevda Sevilmiş başta Seyhan olmak üzere Adana’da her bireyin sağlıklı bir çevrede yaşaması ve temiz hava soluyabilmesi adına Avukatlık Kanunu çerçevesinde gerek davalarla, gerek savcılık şikayetleri ile çevre hakkı ihlallerinin takipçisi olduklarını belirterek, komisyonun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Doğanın, ilçe sularının, ilçe havasının korunmasının kısacası sağlıklı çevrede yaşam hakkının korunmasında en büyük sorumluluğun yerel yönetimler olarak belediyelerde olduğunu bu nedenle de çevre hakkı bağlamında icra edilecek ekolojik faaliyetlerde komisyon olarak belediye ile ortak faaliyetler yürütmeye hazır olduklarını belirtti.

Komisyon üyemiz Av. İsmail Hakkı Atal da öncelikle Mersin Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında yaşanan çatlakları, inşaatın karstik boşluklarla dolu bir zemin üzerinde yapıldığını, Nükleer Santral kurulmasının bir soykırıma yol açacağını belirtti. Adana ve civarındaki Termik Santrallere karşı açılan davalardan ve faaliyete geçen termik santraller sonrasında Sağlık Bakanlığı verilerine göre bölgede nüfusun azalmasına karşın, var olan nüfusta kanser vakalarında yıldan yıla ciddi sayısal artışlar gerçekleştiğini belirtti.

Ardından Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın sorusu üzerine çevre hakkının üçüncü kuşak haklar arasında kategorize edilmiş olsa da dünyanın içine girdiği küresel iklim krizi sebebiyle çevre hakkının yaşam hakkının bir parçası olarak birinci kuşak haklar arasına geldiğini bu nedenle çevrenin korunmasının önemini vurguladı.

Komisyon üyemiz Av. Atilla Ayman ise kent hakkına değinerek Seyhan ilçesinin birçok mahallesinde imar planlarına aykırı olarak yapılan binaların Seyhan’ın siluetine, mahalle sakinlerinin huzurlu yaşama hakkına nasıl zarar verdiğini, geçmişte yapılan hatalar telafi edilemese de bugünden sonra imar planlarına aykırı yapılaşmanın engellenmesi, mevzuata aykırı yüksek katlı binaların yapılmaması, kent estetiğinin korunması ve yeşil alanların tahrip edilmemesi adına başkanlıktan talepte bulundu.

Komisyon üyemiz Av. Mehmet Umut Erdem de hava kirliliği sorununa ifade ederek, hava kirliliğinin ilçe sakinleri için ölümcül tehditlerinden, sağlık problemlerinin artmasından söz ederek, mevzuata aykırı kaçak kömür üretimleri ile ilgili yapılan savcılık şikayetini belirtti.

Komisyonumuzun üyelerini ağırlayan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay ise nasıl önlemler alınabileceğinin değerlendirileceğini, çevre hakkının önemli olduğunu, geçmişte yapılanların bugünü etkilediğini, bugününün de geleceği olumsuz etkilememesi için çabalayacaklarını dile getirdiler.