16/05/2020
 “BUGÜNLERDE EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY BİRLİK VE BERABERLİK RUHUDUR”

BÜYÜK ÖNDERİMİZ ATATÜRK’ÜN BANDIRMA VAPURU İLE ÖZGÜRLÜK YOLCULUĞUNUN 101. YILINI KUTLUYORUZ.

“BUGÜNLERDE EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY BİRLİK VE BERABERLİK RUHUDUR”

101 yıl önce bugün Kurtuluş Savaşı'mızın başkomutanı ve mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk İstanbul'dan Bandırma Vapuru'yla özgürlük ve bağımsızlık yoluna çıkmıştır.

Üç gün sonra 19 Mayısta Samsun'a ayak basan o irade, ülkemizin özgürlük ve bağımsızlık yolunda aydınlık geleceğinin de temellerini atmıştır.

Büyük Atatürk'ün tek düşüncesi ülkesinin kurtuluşu, ardından da çağdaş bir devletin kurulmasıydı. Bu yürüyüş Samsun'da bitmiyor, tam aksine burada başlıyordu.

Samsun'da yakılan bağımsızlık ve özgürlük ateşi, Amasya, Erzurum ve Sivas'ta büyüdü.

Gönülleri, ruhları, inançları ortak kahramanlar, vatanın bağımsızlığı için aldıkları mücadele kararının adım adım hayata geçirdiler.

Bu uğurda gerekirse canlarını feda etmeye hazır olduklarını tüm dünyaya ilan ettiler.

Neredeyse bir avuç kalmış askerle, silahsız bir halkla, fakir bir milletle dünyanın en güçlü ordularını yeneceklerdi.

Parolası "Ya istiklal ya ölüm" olan uzun ve çetin bir mücadeleydi bu. Samsun'a hareketinden önce işgal güçlerinin Bandırma Vapuru'nda silah aramalarından sonra, "Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz Anadolu'ya ne silah, ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve inancı götürüyoruz" diyerek amacını en güzel şekilde açıklamıştır.

Aradan 101 yıl geçti. Bugün maalesef salgın hastalık günlerinde tam manasıyla bu günü layıkıyla kutlayamamakla birlikte sosyal yaşamdan da uzaklaşılmıştır.

Hukukun ve yargının bağımsızlığı sorgulanır olduğu, gazeteler ve özgür basının susturulduğu, düşünce ve ifade özgürlüğünün kalmadığı bu günlerde yarınlara olan inancımızı her daim koruyoruz.

Salgın hastalık günlerinde en fazla ihtiyacımız olan şey milli birlik ve beraberlik ruhudur. Milli bayramlarımızı unutturmak isteyenlere karşı biz her ne şart altında olursa olsun bu bayramlarımızın ruhunu gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Birliktelikle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızı da kutlayacağız.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere o zor günlerde direniş kararı aldıkları, tüm işgal güçlerine meydan okudukları, halkın iradesini temsil ederek bize çağdaş bir ülke bıraktıkları için; eylem ve düşünce arkadaşlarını, vatanın bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Saygıyla sunarız.

Adana Barosu Başkanlığı