BAŞKANIMIZ Av. SEMİH GÖKAYAZ'DAN SÖZCÜ GAZETESİ ADANA BÖLGE TEMSİLCİSİ MEHMET SERBES'E ZİYARET

23/01/2023

BAŞKANIMIZ Av. SEMİH GÖKAYAZ;
“ORTADA HEPİMİZİN UYMAK ZORUNDA OLDUĞU BİR ANAYASA VAR”

Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz, Sözcü Gazetesi Adana Bölge Temsilcisi Mehmet Serbes’i ziyaret etti. Başkanımız, hafta sonu yapılan Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu'nda yönetim kurulu üyeliğine seçilmesinden dolayı Serbes’i tebrik etti. Bağımsız yayın politikasıyla halkın sorunlarını yüksek sesle dile getiren Sözcü Gazetesi'ni ve gazete çalışanlarını kutladı, başarılar diledi.

Başkanımız burada Bölge Temsilcisi Mehmet Serbes’in ülke gündemine ilişkin sorularını da yanıtladı. Av. Gökayaz, ‬“Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, mesleki sorunlar, basın özgürlüğü, demokrasi, temel hak ve özgürlükler, seçim sürecine giren ülkemizde sandık güvenliği, faili meçhul cinayetler ile İsveç’te Kuran-ı Kerim’in yakılması’ ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkanımız Av. Semih Gökayaz, genel seçimlerin 14 Mayıs'a alınacağının açıklanmasının ardından uzun süredir devam eden Cumhurbaşkanının "aday olabilir, olamaz" tartışması hakkında soru üzerine; “Cumhurbaşkanı sanki ortada hiç Anayasa yokmuş gibi değerlendirme yapıyor. Ortada hepimizin ortak sözleşmesi olan bir Anayasa var. Ve bu Anayasa Cumhurbaşkanlığını iki dönem, ikinci dönem Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten kişinin de ancak Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde bir defa daha aday olabileceğini düzenlemiştir. Meclis tarafından alınacak bir fesih kararı olmadıkça Cumhurbaşkanı yeniden aday olamaz.” dedi.

Anayasa’nın 116. Maddesinin açıkça meclisin feshedilmesi halinde yeniden aday olabileceğini düzenlediğine dikkat çeken Av. Gökayaz şunları söyledi:

‘ANAYASANIN EMREDİCİ HÜKÜMLERİ BELLİ’

“Cumhurbaşkanı, aday olmak konusunda kendisinin meclisi feshedeceğini ve yeniden aday olacağını duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti gelenekleri olan, köklü bir devlettir, çadır devleti değildir. Öncelikle Anayasaya uygun hareket etmek gerekmektedir. Anayasanın emredici hükümleri belli. Hele ki bazı çevreler sanki Anayasa 2017 yılında kurucu iradeyle, sıfırdan yapılmış gibi hareket ediyorlar. 2017’de sadece bir Anayasa değişikliği yapıldı. Yeni bir devlet kurulmadı, her şey sıfırdan başlamadı. Anayasanın mevcut meri hükümleri açıkça; Cumhurbaşkanının Meclisi feshetmediği müddetçe yeniden aday olamayacağını göstermektedir. Ortada herkesin uymak zorunda olduğu bir Anayasa var. ”

‘İNTİKAM ARACINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR’

Adalet Bakanlığı’na mesleki sorunlarının çözümü ile ilgili taleplerini dile getirirken engellerle karşılaştıklarını belirten Av. Gökayaz sözlerine şöyle devam etti:
“Barolar olarak eylem yapsak hemen onun karşısına baroları zayıflatacak, baroları güçsüzleştirecek bir proje ile karşımıza çıkılıyor. Eylem yapmak, demokratik toplumlarda en doğal haktır. Ama bu eylemlerin bir intikam aracına dönüşüyor. Yakışmıyor, uygun düşmüyor. Bakanlık tarafından gösterilen bu refleks, ülkedeki antidemokratik yönetim anlayışına dair değerlendirmeleri güçlendiriyor. Adalet Bakanlığı’nın bu tavırlardan vazgeçmesi gerekiyor. Ne yazık ki böyle bir özel çaba ile karşı karşıyayız.”

‘SEÇİM GÜVENLİĞİ KONUSUNDA EĞİTİM DESTEĞİNE HAZIRIZ’

Baro alarak önümüzdeki seçim sürecinde Adana Barosu olarak seçim güvenliğinin sağlanması konusunda avukatlardan oluşan gönüllü bir ekip oluşturacaklarını belirten Av. Gökayaz, “Seçim günü bu anlamda gönüllü tüm meslektaşlarımız sahada olacak. Bu konuda bizden eğitim desteği isteyecek tüm partilere destek vermeye hazırız.” dedi.

‘DEVLET DEVLETLİĞİNİ GÖSTERMELİ’

Av. Gökayaz, faili meçhul cinayetlere de değinerek sözlerine şöyle devam etti:
“Uğur Mumcu’nun, Ali Gaffar Okkan’ın, Hrant Dink’in, Muammer Aksoy’un ve son olarak Doç. Dr. Sinan Ateş’e yönelik suikastler aydınlatılmadıkça ne yazık ki arkadan vurmalar, hain pusular bu topraklarda devam eder. Devlet devletliğini göstermeli, olayların üstüne tüm kararlılıkla üstüne gitmelidir. Bu ülkenin yiğit evlatları böyle hain pusulara kurban verilmemelidir. Burada devlet tüm gücüyle kendi varlığını ortaya koymalıdır.”

‘LANETLİYORUZ’

İsveç’te Kuran-ı Kerim’in yakılmasını lanetlediklerini belirten Av. Gökayaz, “Aklın kabul edeceği, vicdanın kabul edeceği bir durum değil. Buna göz yumulması da kabul edilebilecek, devlet sorumluğuyla bağdaşacak bir durum değildir. Eylemi yapanı da buna göz yuman yetkilileri de lanetliyoruz. Burada İsveç Devleti’nin sorumluluğu vardır. Devletler sorumlu davranmalı, bu tür açık provokatif eylemlere geçit vermemelidir.” şeklinde konuştu.
Ziyaret, Sözcü Gazetesi'nin bölge baskı tesislerinin gezilmesiyle sona erdi.