BAROMUZUN DA KATILDIĞI ALADAĞ KIZ ÖĞRENCİ YURDU YANGIN FACİASI DAVASINDA NİHAİ KARAR VERİLDİ.

04/07/2019

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“CEZALAR YETERSİZ; KAMU VİCDANI RAHATLAMAMIŞTIR”

Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11’i kız çocuğu toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği Süleymancılar Cemaati’ne ait yurt yangını davasının karar duruşması bugün yapıldı.

Duruşmada tüm yurt yöneticilerine ceza verildi. Tutuklu tek bir sanığın bulunmadığı davanın karar duruşması Kozan Ticaret Odasında oluşturulan mahkeme salonunda yapıldı.

Ağır Ceza Mahkemesinin 2018/238 Esasına kaydedilen davanın duruşmasına Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, Yönetim Kurulu Üyemiz Av. Mert Kuşdemir, Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi ve Baromuz mensubu Av. Mustafa Çinkılıç, Çocuk Hakları Komisyonu Üyemiz Av. Ünsal Bener, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Diyarbakır, Bursa, Aydın, Antalya ve Trabzon barolarından meslektaşlarımız katıldılar.

Yurt yöneticilerinin cezaları şöyle:

Yurt Müdürü Sanık Cuma Ali Genç 11 yıl 1 ay 10 gün, Dernek başkanı Sanık İsmail Uğur 12 yıl 2 ay 20 gün, Yurt müdür yardımcısı Sanık Mahmut Deniz 10 yıl, Dernek yöneticisi sanıkların 8 yıl 10 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Kamu görevlisi sanıklar hakkında ölüme sebebiyet verme suçundan beraat kararı verildi, görevi ihmal suçundan cezalandırılmasına karar verildi.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük bu olayın ilk olduğunu, bu hafta Aydın’ın Efeler İlçesinde aynı cemaate ait yurtta ikinci bir yangın vakasının yaşandığını, ama çok şükür ölü ve yaralı bulunmadığı belirtti.

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük de Aydın Efeler'de aynı cemaatin yurdunda çıkan yangından bahsederek "Kamu görevlilerinin sorumluluğu görevi kötüye kullanma ile sınırlı değildir. Kaçak yurda aileleri ilçe milli eğitim müdürü yönlendirmiş ve yetkililer denetim görevini yapmamış ve adım adım gelen faciaya göz yumulma vardır. Bu durumun hukuki nitelemesi olası kastla insan öldürme ve yaralama olmalıdır.

Yangın hangi nedenle başlarsa başlasın daha başlangıçta çok ciddi yaşamsal tehlike oluşturacak koşullar var. Bunlar tüm yetkililer tarafından önceden bilinen unsurlar. Sanıklar bunları görecek yeteneğe sahip olması gereken kişiler. Kamu vicdanını rahatlatacak ve bir daha böyle olayların olmamasını sağlayacak şekilde hüküm kurulmasını, tüm sanıkların olası kastla birden çok insanı öldürme ve yaralama suçundan üst sınırdan cezalandırılmasını talep ettik. Ancak bu tür olaylarda geçmişte örneği olmayan orta ölçekte bilinçli taksirden ceza verilmesi de önemlidir ve bu karar ileriye dönük emsal niteliğinde olacaktır. Böylesi büyük bir acıya karşın verilen kararla ailelerin ve toplumun vicdanı rahatlamamış, yüreklerdeki yangın devam etmektedir.” dedi.

Adana Barosu Başkanımız Av. Veli Küçük, yürekleri yakan Aladağ'a adalet gelmedikçe bu yangının yüreklerde asla sönmeyeceğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2017 tarihinde ‘Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği’nin Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmiş, 22 öğrenci ise yaralanmıştı.