BAROMUZDAN TURHAL SEVGİ EVLERİNDE ÇOCUKLARA KÖTÜ MUAMELEYE SERT TEPKİ

22/05/2019
BAROMUZDAN TURHAL SEVGİ EVLERİNDE ÇOCUKLARA KÖTÜ MUAMELEYE SERT TEPKİ

BAŞKANIMIZ AV.VELİ KÜÇÜK:
“ÇOCUKLARI KORUMAK DEVLETİN ASLİ GÖREVİDİR”

Turhal ilçesindeki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sevgi Evlerinde, yaşları 4 ila 12 arasında değişen 26 çocuğa işkencede bulunulduğu iddia edilmektedir.
2018 yılında Turhal Sevgi Evleri’nde yaşanan ve korku filmlerini aratmayan olaylar Zile Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye ile gün yüzüne çıktı. İddianameye göre 58 günlük kayıtlarda 235 olumsuz durum saptandı. Olumsuz durumlar arasında fiziksel ve psikolojik şiddet, tehdit, yüksek dozda psikiyatri ilacı içirme gibi olaylar yer aldı.
Çocukların, bu evlerdeki görevliler tarafından sistematik fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı, ağır psikiyatrik ilaçları içmek zorunda bırakıldıkları da iddia ediliyor. Olay mağdur çocuklardan birinin ailesi ve Turhal Kaymakamlığının şikâyetleri üzerine ortaya çıktı. Daha sonra savcılık tarafından iddianame hazırlandı. 5 tutuklunun bulunduğu dava kapsamında Sevgi Evlerinde çalışan ve yönetici olan 14 kişi, şüpheli olarak iddianamede yer aldı. Olaya ilişkin dava 16 Mayısta Tokat Adliyesinde 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü, tutuklu sanıklar tahliye edildi.
Bu gelişme üzerine Sevgi Evleri’nde çalışan ve yönetici olan 16 kişi hakkında dava açıldı.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, baro olarak hak ve ihlallere karşı her zaman mücadele verdiklerini belirterek, “Tokat’ın Turhal ilçesindeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sevgi Evleri’nde 4 ile 12 yaşlarındaki 26 çocuğa işkence yapıldığı iddiaları çok korkutucudur.
Türkiye’nin de taraf olduğu “Çocuk Hakları Sözleşmesi”ne göre “Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde çocuğun yararı temel alınmaktadır. Buna göre Turhal sevgi evleri soruşturmasındaki bütün maddi kanıtlara rağmen tüm şüphelilerin tahliye edilmesi kabul edilemez.
Her koşulda korunması gereken çocuklarımızın, üstelik devlete emanet edildikleri yuvada şiddete uğraması kabul edilemez. Çocukları korumak devletin asli görevidir. Derhal sorumlular tespit edilip adalet önünde cezalandırılmalıdır. Tokat Barosu’nun katılma talebi mahkemece kabul edilmedi, tutuklu sanıklar da tahliye edildi. Çocukların ailelerine ulaşılarak katılma talebi için vekaletname alınmaya çalışılmaktadır. Turhal’da yaşanan bu vahim olayın hukuksal sürecini yakından takip etmekteyiz.