BAROMUZDAN OTİZMLİ MEHMET ERES’İN BAKIMEVİ’NDE ÖLÜMÜYLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINA DESTEK

01/10/2022
BAROMUZDAN OTİZMLİ MEHMET ERES’İN BAKIMEVİ’NDE ÖLÜMÜYLE İLGİLİ  BASIN AÇIKLAMASINA DESTEK

İstanbul'da, 20 yaşındaki otizmli Mehmet Eres'in 24 Temmuz'da bir bakımevinde, kötü muameleye ve işkenceye maruz kalarak öldüğü iddiası üzerine soruşturma başlatılırken, Türkiye Otizm Meclisi katılımcısı dernekler tarafından birçok ilde bugün eş zamanlı basın açıklaması yapılarak olaya tepki gösterildi. Adana’da Türkiye Otizm Meclisi’nin çağrısıyla, STK'ler ve aileler bugün saat 15.00'te, konuya ilşkin Atatürk Parkı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Baromuzu temsilen Engelli Hakları Komisyonu Koordinatörümüz Av. İlker Güzel ve Engelli Hakları Komisyonu Üyemiz Bahar Melek Dizdar katıldılar. Baromuz davaya katılma kararı alırken sürecin takipçisi olacağımız kamuoyu ile paylaşıldı.

Açıklamada, “Meclis'in kurulduğu ilk günden bu yana dile getirdiğimiz gibi otizmli bireylerin tanı konulduğu andan itibaren kaliteli eğitim, sağlık hizmetlerine kolay ulaşım ve kötü muamele görmemek haklarıdır. İnsan onuruna yakışır bakım hizmetinin önemi ve gerekliliği toplum vicdanı ve yaşam hakkı açısından elzem olduğu bir daha ortaya çıkmıştır. Kendini koruma ve gördüğü zararı yetkililere bildirme becerisi tipik akranları gibi gelişmemiş olan Mehmet'in şüpheli ölümünün aydınlatılması için otopsi raporunun ivedilikle dosyaya kazandırılmasını, video görüntülerinde açıkça anlaşıldığı üzere bu olaya sessizce tanık olmuş kişilerin yargılanmasını istiyoruz.
SAĞLIK OLMADAN KALİTELİ EGİTİM ! EĞİTİM OLMADAN HAK EDİLDİĞİ GİBİ BAKIM: HEPSİ OLMADAN İNSAN ONURUNA YAKIŞIR YAŞAM OLAMAZ ..." ifadelerine yer verildi.
Eres'in defnedilmesinin ardından ortaya çıkan bakım görevlilerinin genci darp ettiği anlara ait görüntüler üzerine olayla ilgili soruşturma başlatılmıştı.