BAROMUZDAN ODTÜ’DEKİ DOĞA KATLİAMINA VE ÖĞRENCİLERE SERT POLİS MÜDAHALESİNE TEPKİ

10/07/2019

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsüne yurt binası yapılmak için ağaçların kesilmesine karşı çıkan ve çadırlarda eylem yapan öğrencilerin, bu sabah erken saatlerde polis tarafından ablukaya alındığı ve tartaklanarak dışarı çıkartıldığı haberleri yer almaktadır.

40 dönümlük kavaklık alana yapılmak istenen ve “Truva atı” olarak nitelendirilen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna karşı ODTÜ’lü öğrenciler Kavaklık İnisiyatifi adıyla 55 gündür nöbetteydi.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, ODTÜ’deki polis müdahalesini kınayan bir açıklama yaparak, görüş ve düşüncelerini paylaştı. Olaya ilişkin yaptığı açıklamada, ekolojik çeşitliliği çok yüksek olan ve çok özel türlere ev sahipliği yapan kavaklık bölgesinin katledilmesine izin vermeyen öğrencilerin yalnız olmadığını ifade etti.

“KOLLUK TERÖRÜ KAYGI VERİCİDİR”

Açıklamasında, öğrencilerin barışçıl ve kamusal amaç taşıyan protesto eylemleri sırasında emniyet güçlerinin şiddet boyutuna varan ölçüsüz güç kullanımını demokrasi adına kaygı ve tepkiyle karşıladığını da belirtti.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, kavaklık içindeki öğrencilerin tartaklanarak alandan çıkartılmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Kavaklık’ta, ruhsatı, izni olmadan yapılacak inşaata ve ağaçların kesilmesine karşı öğrenciler çadırlarda kalıp, küçük bir yaşam alanı oluşturdu. Buradaki amaç; bilime, ormana, kente sahip çıkmaktır. Ne yazık ki ağaçların katledilmesinin başladığı söylenmektedir.
İçinde bundan 20 yıl önce Ankara kentinde 1.115 bitki türü tespit edilirken, ODTÜ yerleşkesinin tüm alanında 500’den fazla bitki türü (11 tanesi ülkemize özgü/endemik) tespit edilmiş, ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu ise 2013 yılında 23 tür memeli, 9 tür sürüngen,126 tür kelebek, 226 tür kuşa barınak olduğunu belirlemiştir.

Yurt veya başka ihtiyaçları karşılamak için değerlendirilecek olan araziler çevreye, doğaya ve tüm canlılara zarar riski taşımayan alanlardan seçilmelidir. Bu esaslara dayalı hassasiyet gösteren öğrencilere ve yurttaşlara karşı, kaynağını Anayasadan ve AİHS’den alan barışçıl protesto hakkı çerçevesinde saygı duyulmalı ve kolluk terörüne dönüşecek uygulamalardan kaçınılmalıdır.
Demokrasiyi, hak ve özgürlükleri hedef alan bu vahim uygulamaları şiddetle kınıyor; demokratik protesto haklarını hukuka uygun biçimde kullanan öğrencilerin yanında olacağımızı, baskı ve hukuksuzlukların karşısında kararlılıkla duracağımızı ve süreci büyük bir titizlikle izlemeye devam edeceğimizi kamuoyunun bilgisine saygıyla sunuyoruz.”