BAROMUZDAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KİTAPÇIĞINDA ÇOCUKLARA CİNSEL İSTİSMAR VE ŞİDDET UYGULAYAN KADINLARIN BAŞI AÇIK, ŞEFKAT GÖSTERENLERİN TÜRBANLI RESMEDİLMESİNE SERT TEPKİ.

24/01/2020

BAŞKANIMIZ AV.VELİ KÜÇÜK;
“DEVLET ELİYLE UYGULANAN AYRIMCI VE KARANLIK ZİHNİYETİ KINIYORUM; SORUMLULAR HESAP VERMELİDİR”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın doğal afet, terör ve cinsel istismar gibi olaylar karşısında psikolojik destek sağlamak amacıyla başlattığı, “Psikososyal Önleyici Destek Programı” kapsamında hazırlanan kitapta başı açık kadınların çocuklara şiddet ve istismar uygularken, türbanlı kadınların ise şefkat gösterirken resmedilmesi dikkati çekti.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, basında da yer alan haberlere göre; okullara dağıtılan ders kitaplarındaki algı yaratmaya yönelik yanlış uygulamaların bir benzerinin de Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmet içi eğitimleri kapsamında yaşanmasından duyduğu üzüntüyü ortaya koydu.

Başkanımız Av. Veli Küçük, çocuklara cinsel istismar ve şiddet uygulayan kadınları başı açık, şefkat gösteren kadınların ise türbanlı olarak resmedilmesinin kabul edilemeyeceğini, son dönemlerdeki kasıtlı uygulamaların devamı yönünde ciddi kuşkuların varıldığını belirterek, sert tepki gösterdi.

Başkanımız Av. Veli Küçük, yaptığı açıklamada görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Kitapta bulunan, “Doğrular ve Yanlışlar” etkinliği altında da çocuğunu öpen, şefkatle sarılan anne görseli paylaşıldı.

Görseldeki anne türbanlı şekilde yansıtılırken, bir başka resimde ise çocuğu öpmeye çalışan başı açık yetişkin bir kadın ve bu girişim karşısında hoşnut olmayan çocuk anlatılıyor.

Bu resmin hemen altına ise çocuğunun başını okşayan türbanlı bir annenin görseli bulunuyor.

Hikayelerin birinde ise sokakta oynayan çocuğun yanına gelen komşusunun onu öpmek istemesine ait görselinde de başı açık bir kadının tercih edildiği görülüyor.

Kitabın, “Cinsel İstismar” başlığı altında olumlu ve olumsuz davranışlara örnek teşkil eden resimler bulunmaktadır.

Küçük yaştaki çocuğu muayene eden türbanlı bir doktora ilişkin resimde, muayene olan çocuk ve ailesinin mutlu şekilde yansıtıldığı imajı veriliyor.

Yani, başı açık kadınlar çocuklarına sevgisiz ve şiddet uygular, başı kapalı olanlar ise çocuklarına daha şefkatli mi oluyor ?. Bu durum bana “bu kadarı da olmaz” dedirtti.

Ensar Vakfı'nda çocuklara cinsel istismar vakası yaşanırken "bir kereden bir şey olmaz" diyenler unutulmasın.

Bu ayrımcı ve kutuplaştırıcı bakış açısını kınıyorum. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216 maddesi ile düzenlenen, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçunu oluşturmaktadır.

Bu görseller çocuğun bilinçaltında ileride önyargılı bir bakış açısı oluşturacaktır hiç kuşkusuz. Bu eğitim kisvesi altındaki şark kurnazlığıyla yapılan yaklaşımlar doğru değildir. Bunun amacının Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu uygar medeniyet çizgisine yönünü çevirmiş Cumhuriyetimizin 97 yıllık kazanımlarına köstek vurmaktır. Bunu yapanların iyi niyetli olmadığını söylemek gerekir.

Milli Eğitim Bakanlığı çok uzun bir süredir benzer politikayı ısrar ve inatla sürdürmektedir. Bu kitabın yavrularımıza okutulmasını asla kabul edilemez. Kitabın derhal toplatılmasını, çağdaş bakışı yansıtan yenilerinin hazırlanmasını ve sorumlular hakkında da gerekli cezai müeyyidelerin uygulanmasını istiyoruz.” dedi.