BAROMUZDAN HÂKİM MEHMET YOYLU’NUN DURUŞMADA KADIN MESLEKTAŞIMIZIN ETEĞİNE MÜDAHALESİNE SERT TEPKİ.

29/05/2019

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“HAKİM KILIĞINA GİRMİŞ GERİCİ ZİHNİYETİ REDDEDİYORUZ”

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Kartal Anadolu Adliyesi, 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmaya erkek hâkimin (Mehmet Yoylu), kadın meslektaşımızın eteğine "Dizden 15 santimetre yukarda. Mevzuata aykırı" diyerek eteğin fotoğrafını çektirmek suretiyle tutanak altına aldırmak istemesi hakkında görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Tutanaklara da yansıyan olayın yargının geldiği vahim tablonun son örneği olduğunu belirten Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, şu ifadeleri kullandı:

“Mahkemenin hakimi, bir kadın meslektaşımızın kıyafetine müdahale ederek ne yazık ki haddini aşmış ve yetkisini kötüye kullanmıştır. Aynı zaman bulunduğu mahkemeyi rencide ederek, meslektaşımızı bu tarz bir olay ile baskı altına almış ve taciz etmiştir. Bir yargıcın asıl görevi tanıkları, sanıkları ve delilleri inceleyip bir karar vermek olmalıdır. Yargılamayı bırakıp bir insanın ve avukatın giyim tarzına karışmak olmamalıdır. Bu da yetmezmiş gibi etek boyunun fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.
Yargı organının tek derdi kadınların etek boyu olmamalıdır. Mahkemeler adaleti tesis etmelidir, etek boyu ölçüsünü değil, bu tutum aynı zamanda kadına yönelik cinsel tacizdir.

Hakim demeye dilimin varmadığı bu zat ve gerici zihniyet; daha önce de Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş biridir. Son yaşanan olay ruhsal açıdan sıkıntılı bu zatın hakimlik görevine devam ettirilmiş olmasının sonucudur.

HSK, hakim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmış olması sevindiricidir. İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde duruşma sırasında kadın meslektaşımızın eteğinin boyuna karışan, hiçbir adliyede uygulanmayan kılık kıyafet kısıtlamasını kadın üzerinden yapmaya çalışan zihniyeti kınıyoruz.

Kadına yönelik ayrımcılığı duruşma salonlarına taşıyan hakimin ve bu zihniyetin karşısında mücadele etmeye devam ediyoruz, hakim kılığına girmiş gerici zihniyetin reddediyoruz. Meslektaşımıza geçmiş olsun diyerek olayın takipçisi olacağımızı paylaşıyoruz."