BAROMUZDAN ANIZ YANGINLARI İLE İLGİLİ UYARI

06/07/2018
BAROMUZDAN ANIZ YANGINLARI İLE İLGİLİ UYARI

"BİLİNÇSİZ ANIZ YAKMALARI DOĞAYI VE CANLILARI TAHRİP ETMEKTEDİR"

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, anız yangınlarıyla topraktaki tüm canlıları yakan çiftçinin en başta kendisine zarar verdiğini belirtti.

Av. Küçük, açıklamasında, “En temel insan hakkı yaşama hakkıdır ve insanların yaşamak için en başta temiz havaya -temiz suya ve temiz toprağa ihtiyacı vardır. Havada uçuşan siyah partiküller evlerimizin en kuytu köşelerine bile dolmaktadır. Havada ağır bir yanık kokusu var;boğuluyoruz! Anız yangınları astım, solunum (kalp-akciğer) rahatsızlıkları olanları, hamilelerin, yaşlıların ve çocukların sağlığını ciddi ölçüde tehdit etmektedir." dedi.

Av. Küçük, "Anız yangınları kısa vadede halk sağlığını tehdit ederken, uzun vadede ise anızı yakan çiftçiye zarar vermektedir. Toprakta solucan, fare, yılan, köstebek, kaplumbağa, tilki, kuş yuvaları v.s. den oluşan besin ve etkileşim zinciri bozulmamalı, tüm canlılar yaşamını devam ettirmelidir ki; toprakta biyolojik üretim gerçekleşsin, mısır-buğday yetişebilsin. Anız yangınıyla topraktaki tüm canlıları yakan çiftçi, tarlasının verimini düşürerek en başta kendisine zarar vermektedir." diye konuştu.

Anız yakılmasına karşı dekar başına 40.87 TL. ceza kesilmesinin caydırıcı olmadığına da dikkat çeken Av. Küçük, “Anız yakanlara daha ciddi cezalar verilmelidir. Genelde idari para cezaları ile bu iş geçiştirilememelidir. Bizim hala anız yangınlarıyla mücadele ediyor olmamız da son derece üzücüdür. Dileğim, anız yangınlarının son bulduğu, çiftçinin gerektiği desteği ve emeğinin karşılığını aldığı, daha güzel ve daha yaşanabilir bir dünyadır.” dedi