BARODAN HABERLER

BAROMUZDAN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI “KÜRESEL HASTALIK COVİD-19’UN SEBEBİ DE DOĞAYA VE ÇEVREYE KÖTÜ DAVRANILMASIDIR”

1160 görüntülenme
05/06/2020
BAROMUZDAN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI  “KÜRESEL HASTALIK COVİD-19’UN SEBEBİ DE DOĞAYA VE ÇEVREYE KÖTÜ DAVRANILMASIDIR”

BAROMUZDAN 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

“KÜRESEL HASTALIK COVİD-19’UN SEBEBİ DE DOĞAYA VE ÇEVREYE KÖTÜ DAVRANILMASIDIR”

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Adana Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonumuz tarafından yazılı açıklamada bulunuldu.

Stockholm‘den bu yana, dünyada ve ülkemizde bir dizi değişim yaşanmış, ancak değişmeyen olgunun çevre sorunlarının kendisi olduğuna dikkat çekildi.
Tüm iyi niyetli çabalara rağmen, küreselleşmenin yansımalarının doğal varlıklar ve insanlık üzerinde yeni bir kâbus yaratıldığına işaret edildi.

Çevre ve Kentleşme Komisyonumuz tarafından yazılı açıklamada “Doğa bir rant bahçesi değil yaşam alanıdır. Yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz.” mesajı verildi.

Açıklamada; “İlk kez 1972 yılında İsveç’in başkenti Stokholm’ de toplanan ‘Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı’nda her yıl 5 Haziran’ı ‘Dünya Çevre Günü’ olarak kutlama kararı alınmıştır.

Yediğimiz yiyecekler, soluduğumuz hava, içtiğimiz su ve gezegenimizi yaşanabilir kılan iklim doğadan ve çevreden gelmektedir.

Örneğin, Deniz bitkileri her yıl atmosferinizin yarısından fazlasını üretir ve yetişkin bir ağaç saatte 2.3 kilo karbondioksiti emerek karşılığında oksijen verir. Doğanın bize sağladığı tüm faydalara rağmen, biz hala ona kötü davranıyoruz.

Orman yangınlarından, çekirge istilalarına ve şimdi de küresel bir hastalık olan Covid-19’un tek sebebi doğaya ve çevreye kötü davranmamızdır. Çevrenin korunmasına katkıda bulunabileceğimiz yollar bulmalıyız.

Ne yapabiliriz?

Ağaçlar, havayı temizlemenin yanı sıra, insanlara iklim kontrolü de sağlarlar. Ağaçlar oksijen yayarak hava kalitesini korumaya yardımcı, yaban hayatı için yaşam alanı görevi görür. Olabildiğince fazla fidan dikmeli ormanlarımızı artırmalıyız.

Hayatımızın parçası haline gelen plastik çevremize yönelik önemli bir kirlilik kaynağı haline gelmiştir. Tek kullanımlık plastik yeraltı sularının yanı sıra, kaplumbağalar, deniz kuşları, balinalar ve diğer deniz hayvanlarının yaşamına da ciddi zarar verir. Bu nedenle, tek kullanımlık plastik yerine bez taşıma çantaları gibi çevre dostu ürünler kullanmalıyız.

Kullandığımız elektriğin çoğu, atmosferde kirliliğe neden olan sera gazları karbondioksit (CO2) ve azot oksit (N2O) yayan kömür tarafından üretilmektedir. Petrol ürünlerinin yakıt olarak kullanılması da bir başka kirlilik kaynağıdır. Kömür ve petrol kullanımı sonucu açığa çıkan zararlı gazlar ozon tabakasının incelmesine katkıda bulunmaktadır.

Bu nedenle, çevre dostu olan güneş, rüzgar veya jeotermal enerji kullanmalıyız.
Yollarda gittikçe daha fazla otomobilin kirliliğe yol açtığını bildiğimizden, toplu taşıma kullanımını benimsemek ve işe gidip gelmek için özel araçların kullanımını olabildiğince azaltmak gerekmektedir.
Su gibi değerli kaynakların dikkatsizce kullanılması birçok ülkede büyük bir su krizi yaratmaktadır. Su kaynaklarımızı korumalı ve tasarruf için önlemler almalıyız.

HÜZÜNLÜ karamsar 5 HAZİRAN’LAR DEĞİL, SEVİNÇLİ umut dolu 5 HAZİRAN Çevre Günleri YAŞAMAMIZ DİLEĞİYLE…Temiz hava, su, toprak için, gelecek nesillerimiz için çevremize sahip çıkmalıyız.” İfadeleri kullanıldı.

Acayipleşti havalar,
bir güneş, bir yağmur, bir kar.
Atom bombası denemelerinden diyorlar.
Stronsium 90 yağıyormuş
ota, süte, ete,
umuda, hürriyete,
kapısını çaldığımız büyük hasrete.
Kendi kendimizle yarışmadayız, gülüm.
Ya ölü yıldızlara hayatı götüreceğiz,
ya dünyamıza inecek ölüm.
NAZIM HİKMET
16 Mart 1958

Diğer Haberler