BAROMUZDAN 42 YURTTAŞIMIZIN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ ‘SAHTE ALKOL TERÖRÜ’ HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI

13/10/2020
BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“SAHTE İÇKİ SATANLAR OLASI KASTLA ÖLDÜRMEKTEN CEZALANDIRILMALIDIR”
Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, sahte alkol nedeniyle geçen haftadan bu yana Türkiye genelinde (Aydın, Muğla, İzmir, İstanbul, Mersin ve Kırıkkale) son günlerde bir meslektaşımızın da aralarında olduğu toplam 42 yurttaşımızın yaşamını yitirmesi nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.
Gelinen tablonun oldukça vahim bir hal aldığını, son iki yılın sayısından daha fazla ölüme beş günde ulaşılmasına dikkat çekti.
Bu vahim tabloya sebebiyet verenlerin Tütün ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Kanunu kapsamında idari yaptırımdan, Vergi Usül Kanunu kapsamında bir suçtan, kaçakçılık kapsamında ayrı ve Türk Ceza Kanunu kapsamında ayrı bir suçtan da ceza alacağına değindi.
“SAHTE ALKOL TERÖRÜNE DUR DENİLMELİDİR”
Türkiye, Avrupa’da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3'üncü ülke konumundadır. Bu fiyat artışı ve yüksek vergi uygulaması (satış fiyatının yaklaşım yüzde 70.2’si vergilerden oluşuyor) yurttaşlarımızı çok daha ucuz maliyetlerle üretilen ve ölümlere sebebiyet verebilen kaçak ve sahte içkiye yöneltmektedir.
Ölümlere ve sakat kalmalara yol açan alkollü içeceklerin üretimi, tüketimi ve fiyatlandırılması ile ilgili mevcut durum ciddi olarak gözden geçirilmelidir.
Sahte içki üretimi, tedariki ve satışı yapanlar için olayın sonucuna göre farklı ceza uygulamaları bulunmaktadır.
Ölümle sonuçlanan olaylarda sahte içkiyi üreten satanlar, en iyimser değerlendirme ile “olası kastla adam öldürmek" suçundan 20-25 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılanmalıdır. Göz göre göre insan yaşamını tehlikeye atan bu eylem daha hafif ceza ile geçiştirilmemelidir. Zira sahte içkinin ölüme sebebiyet vereceğini bilmeyen kimse yoktur. Alkol zehirlenmesi sonucu kalıcı olarak bir duyunun, organının kaybedilmesi durumunda ise istenilen ceza "olası kastla yaralama" suçundan en az 5 yıl olmalıdır. Süreçte rol alan herkes ölen ve yaralanan kişi sayısı kadar ayrı ayrı cezalandırılmalıdır.
Geçici körlük gibi müdahaleyle tedavi edilebilen sonuçlarda da sanıklar hakkında 4 ay ila bir yıl hapis cezası isteniyor.
Yaşanan ölüm olaylarına sebebiyet veren sahte etil alkollerin kaynağının tespitine yönelik merdiven altı tabir edilen yerlerde sahte, hileli, taklit, tahşiş yapılan ürünlerin denetimleri sıklaştırılmalı, kontrol mekanizmaları etkin işletilmelidir.
Daha fazla can kaybı yaşanmasının önüne geçilmelidir.