BAROMUZ VE TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NİN BİRLİKTE AÇTIĞI TERMİK SANTRAL DAVALARINDAN BİR GÜZEL KARAR DAHA

13/04/2018

20 Haziran 2016'da açtığımız 6 kömürlü termik santral lisans iptal davasından birisi olan Hatay -Erzin-Selena Kömürlü termik santralinin lisansı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu kararıyla iptal edildi.

Baromuz, Türkiye Barolar Birliği ,Hatay Barosu, Adana Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri olarak bölgemizde kurulmak istenilen 6 termik santralin lisans ve önlisans iptal davalarını 20.06.2016 'da açmıştık.

20.06.2016 tarihinde davaları açmadan hemen önce ise 2 metre uzunluğunda mermer bir lahite kazıttığımız insanlığa uyarı şeklindeki "GELECEĞE MEKTUP'u Baro Tesislerinin bahçesine gömmüştük. Aşağıda tam metni bulunan ve kömürlü termik santrallerin sebep olduğu iklim değişikliğinin insanlığın sonunu getirdiğini ifade ettiğimiz geleceğe mektup, insanlığın sonunu getirerebilecek iklim felaketlerinin gerçekleşmemesi dileğiyle, bu süreci engellemek için çaba gösteren kişiler ve kurumlar olduğunu geleceğe bildirmiş ve yaptığımız eylem küresel çapta haber olmuştu. ( https://350.org/a-tablet-in-the-ground/ )

Selena Kömürlü Termik Santralinin elektrik üretim lisansı, aleyhine dava açtığımız Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından iptal edildi ve açtığımız davalarda ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı.

2011 yılından bu yana açtığımız davalarda kömürlü termik santralllerin sebep olduğu asit yağmurları, ağır metaller, radyoaktif maddeler başta olmak üzere bu kanserojen maddelerin içtiğimiz suya-süte, yediğimiz ete-ekmeğe karışarak besin zincirimize dahil olduğunu, çocuklarımızın geleceğini sakatladığını kamusal görev anlayışımızla hep dile getirdik.

2016 yılından bu yana açtığımız davalarda ise kömürlü termik santrallerin neden olduğu iklim değişikliğinin tüm dünyanın sonunu getirebileceğini ifade ettik.

Termik santrallerin halk sağlığı ve dünyanın geleceği üzerindeki yıkıcı etkisi yatırımcı şirketler açısından pek bir şey ifade etmese de ; dava dilekçelerimizde Türkiye'nin bu kadar elektrik enerjisine ihtiyacı olmadığını ve şirketlerin gelecekte zarar edeceğini de ifade etmiştik.

Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin enerji arz fazlası olduğu TÜSİAD başkanları , kredi finans kuruluşları ve yatırımcı şirketler tarafından da dile getirilmektedir.

Halk sağlığını, gıda güvenliğini korumak ve dünyanın geleceğine katkı koyabilmek amacıyla açtığımız davalarda her açıdan ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıkmıştır.

GELECEĞE MEKTUP
Biliminsanları uygarlığın sürebilmesinin , KÜRESEL ISINMANIN " geri dönülemez sınır "2 C"nin altında sabitlenmesine bağlı olduğunu , 6 yıl içinde sera gazı emisyonlarını sıfırlarsak küresel ısınmanın 1,5 C"nin altında kalma olasılığının %66 olduğunu saptadılar. Küresel ısınmanın ilk sorumlusu olan , dünyanın sonunu getiren ve ülkemiz topraklarını zehirleyen ,Doğu Akdeniz Bölgesindeki 7 kömürlü termik santralin lisans iptali için bugün davalar açtık. Termik santraller kaynaklı sera gazları arttıkça dünyanın ısısı artmakta , ısı arttıkça sera gazlarının yutak alanları olan ormanlar yanmakta , deniz sularının ısınması sera gazı yutak alanları olan mercan resiflerini yok etmekte , buzullar eridikçe altında hapsolmuş sera gazları açığa çıkmakta ve kendi kendisini besleyen bir kartopu etkisiyle KÜRESEL ISINMA artarak uygarlığın sonunu getirmekte. Dünyanın birçok yerinde başta seller olmak üzere iklim felaketleri gerçekleşiyor , tarım alanları sular altında kalıyor ve gıda stokları tehlikede . Uygarlığın sürebilmesi , gezegen üzerinde nefes alabilmemize -beslenmemize -barınmamıza olanak sağlayan gezegen iklim koşullarının sürebilmesine bağlı. Ancak aşırı hırs ve tüketim çılgınlığı tüm insanlığı bir hastalık gibi sarmış durumda . Devletler ve insanlar , tüm uyarılarımıza rağmen , sonumuzu getiren tüketim bağımlılığından ve fosil yakıtlardan vazgeçmiyorlar. Belki yüzlerce ve belki de binlerce yıl sonra bu yazı bulunduğunda , tüm insanlığın yaşayabileceği felaketleri öngören ve engellemek için çaba gösteren bizim gibi insanlar ve örgütlenmeler olduğunu bilmenizi isteriz. Bu tabletin bulunmasına yol açabilecek iklim felaketlerinin gerçekleşmemesi dileğimizle......

Adana Barosu Bşk. Av. Mengücek Gazi Çıtırık
Adana Tabip Odası Bşk. Dr. Ali İhsan Öktem