BAROMUZ TUTUKLU MESLEKTAŞLARIMIZIN 1 YIL SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKARTILDIĞI DURUŞMAYI TAKİP ETTİ

11/09/2018

BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK; " HUKUK YOK! SAVUNMA SALDIRI ALTINDADIR!"

Üstlendikleri dosyalar ve sosyal, toplumsal davaları takip etmeleri nedeniyle 1 yıldır tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu’na (HHB) bağlı 17’si tutuklu 20 meslektaşımız, 10. Eylül. 2018 tarihinde (dün) İstanbul Bakırköy 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  Bakırköy Adliyesi Konferans Salonu'nda ‘sanık’ kürsüsünde ilk kez mahkemeye çıkarıldı.

Tutuklu avukatlar, Ahmet Mandacı, Aycan Çiçek, Ayşegül Çağatay, Aytaç Ünsal, Barkın Timtik, Behiç Aşçı, Didem Baydar Ünsal, Ebru Timtik, Engin Gökoğlu, Naciye Demir, Özgür Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı, Süleyman Gökten, Şükriye Erden, Yağmur Ererken, Yaprak Türkmen, Zehra Özdemir ve tutuksuz avukat Ezgi Çakır duruşma salonuna getirildi. Baro Başkanları, yurtdışı barolarından gelen temsilciler ve bine yakın avukatın vekalet verdiği duruşmada yüzlerce avukat, meslektaşlarını savunmak için hazır bulundu.

Duruşma salonu kapasitesini aşınca aralarında avukatların da bulunduğu birçok kişi ayakta kaldı. Bunun üzerine avukatlar, “güvenlik” amacıyla duruşma salonunda oturan TEM polislerinin çıkarılmasını talep etti. Polislerin çıkmasının ardından duruşma düzeni oluşturularak yargılanan avukatların kimlik tespiti yapıldı.

Mahkeme başkanı sık sık duruşma disiplini vurgusu yaptı. İkinci talep Avukatlık Kanunu 58. maddesi uyarınca bakanlıktan izin alınmadığı gerekçesiyle davanın durdurulması oldu. Talebin suçlamaların "örgüt üyeliği ve yöneticiliği" olması, izin olmadan soruşturulabilecek suçlardan olduğu gerekçesiyle reddedildi.

'KELEPÇE TAKILMASINA' TEPKİ

Savunma yargılanamaz derken tutuklu yargılanan avukatlara mahkeme salonunda jandarmanın saldırmasına ve zorla kelepçe takılmasına tepki gösteren Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, " Tutuksuz yargılanan meslektaşımız avukat Ezgi Çakır'ın, tutuklu avukatlardan ayrı oturmasına itiraz etmesi ve diğer meslektaşları ile diyalog kurmak istemesi  üzerine jandarmalar  meslektaşlarımıza saldırdı. Selçuk Kozağaçlı'ya ve bazı meslektaşlarımıza kelepçe takılırken Süleyman Gökten'in gözlüğü kırıldı. ÇHD'li avukatlara duruşma salonunda iken saldırılması ve kelepçe takılması asla kabul edilemez. Bu görüntü ülkemizde yargının düştüğü aciz durumu göstermktedir. Ceza Muhakemeleri Kanunun 191/1. maddesinde sanıkların duruşmaya bağsız alınacakları düzenlenmiştir."

'MESLEKTAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALI" '

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, yaptığı açıklamada; "İddianamede emniyette ifadeye katılmak, hapishanede müvekkil görüşüne gittikleri, duruşmaları takip ettikleri, müvekkillerine susma hakkını hatırlattıkları yer almaktadır. Bunlar tamamen bir avukatın görevi gereği yapması gereken mesleki davranışlardır.

Omuz omuza mücadele ettiğimiz, savunmayı birlikte savunduğumuz tutuklu meslektaşlarımızla dayanışmak ve onları savunmak için Bakırköy Adliyesi’nde hazır bulunduk.  Savunma hakkına bugün saldıran ve baskı altına almaya çalışanlar; unutmayın ki bir gün sizlerin de savunmaya ihtiyacınız olacaktır. Ne yazık ki mesleğimiz hedef haline getirilmiş, meslektaşlarımızın hassasiyet gösterdikleri sosyal ve toplumsal olaylar ve davalar üzerinden sindirilmek ve susturulmak istenmektedir. Bunlar keyfilik, hukuksuzluk ve parti devletinin pervasız uygulamalarıdır. Tutuklanan meslektaşlarımız için,  siyasi iktidarın açıkça, göstere göstere kadrolaştığı yargının bağımsızlığı için adalet istiyoruz. Avukatlar mesleği gereği suçluyu da savunabilir, bu mesleki bir konudur. Bu vahim tablo karşısında meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz."

SOMALI AİLELER DE İZLEDİ

Duruşmayı milletvekilleri, uluslararası heyetler ve tutuklu avukatların davalarını takip ettiği müvekkilleri de izledi. Soma katliamında yaşamını yitiren madencilerin aileleri, KHK ile ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Hasan Ferit Gedik’in annesi, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Mensur Işık, Oya Ersoy, HDP Milletvekili, Ahmet Şık, TGC Başkanı Turgay Olcayto, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ali Haydar Hakverdi, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Adana Barosu Başkanımız Av. Veli Küçük , İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Ahmet Özmen,  Van Barosu Başkanı Av. Murat Timur, Sakarya Barosu Başkanı Av. Zafer Kazan, Dünyada Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupalı Hukukçular Birliği (ELDH), Uluslararası Demokrat Hukukçular Birliği (IADL), Savunma Hakları ve Avukatlara Karşı Saldırılar İçin Dünya Gözlem Örgütü (IDHAE), Asya ve Pasifik Avukatlar Konfederasyonu (COLAP), Avrupalı Demokrat Avukatlar (AED), Viyana Barosu, Paris Barosu avukatları ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer’in de aralarında olduğu çok sayıda kişi duruşmayı izledi.