BAROMUZ-TMMOB-TABİP ODASI-DİSK VE KESK’TEN SOMA KATLİAMININ 5.YILINDA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

13/05/2019
BAROMUZ-TMMOB-TABİP ODASI-DİSK VE KESK’TEN  SOMA KATLİAMININ 5.YILINDA ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“MADENCİLER MEZARDA, PATRONLAR DIŞARIDA, MAĞDUR AVUKATLARI CEZAEVİNDE!”

301 Maden Emekçimizi anmak için Baromuz, DİSK - KESK - TMMOB ve TTB tarafından ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasına Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekilleri, Baromuz mensubu ve Türkiye Barolar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi Av. Mustafa Çinkılıç, meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarından katılım oldu.

13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma İlçesinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin işlettiği madende yaşanan faciada 301 maden işçisi yaşamını yitirmişti.

İhmaller zincirinin ötesinde göz göre göre gelen bu katliamın beşinci yılında basın açıklamasına katılan Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, burada yaptığı konuşmada; “Yüreklerimizde hala bu acıyı derin bir şekilde yaşıyoruz. Sorumlular hala adalet önünde hesap vermedi. Bugün ülkemizde ne yazık ki her yıl 2 bin insanımız iş cinayetlerine kurban gitmektedir. Böylesine ciddi ve önemli katliama göz göre göre sebebiyet verenlerin mahkeme tarafından basit bir ihmal gibi kararlar vermesi, kısa sürede bu kişilerin tahliye edilmesi, yurttaşlarımızın adalete olan inancını derinden sarsmıştır.

Bu vahim olayda mahkeme ‘olası kast’ ile Türkiye ve dünyaya örnek olacak değerlendirme yapmalıydı. Bu vahim olayın devamında ambülansa alınırken yaralı madencinin çizmelerimi çıkarayım sedye kirlenmesin sözleri ve sorumluları protesto eden madencilerin bakanlık bürokratları tarafından tekmelendiği vahim olayları hatırlıyorum. Bu devran elbette böyle devam etmeyecektir.

Sorumlular cezaevinden dışarı çıktığı gibi, bu olayda madencilerin ve ailelerin avukatlığını yapan Av. Selçuk Kozağaçlı ve 20 meslektaşım bu davaları takip ettikleri için cezalar aldılar. Hedef haline geldiler. Hak, hukuk ve adalet elbet bir gün herkese lazım olacaktır. Yargının yanlış kararı, önce yurttaşlarımızın vicdanında, sonrasından üt merci mahkemede yerini bulacaktır. 301 madencimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Emeğin sömürülmediği, işçinin alın terinin hak ettiği değeri bulduğu, aydınlık ve güneşli güzel günlere inancımızı yineliyorum" dedi.