BAROMUZ TARAFINDAN DÜZENLENEN “SÖZLEŞME HAZIRLAMA VE İNCELEME TEKNİKLERİ” SEMİNERİ GENİŞ KATILIMLA YAPILDI

12/02/2020

Baromuz tarafından düzenlenen ‘Sözleşme Hazırlama ve İnceleme Teknikleri’ konulu seminer, Seyhan Oteli konferans salonunda yapıldı.

Seminere, Başkanımız Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcımız Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreterimiz Av. Semih Gökayaz, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Furkan Kılıç, Av. Mert Kuşdemir ve Av. Timur Ortatepe, meslektaşlarımız ve stajyer avukatlarımızla birlikte çok sayıda sivil toplum temsilcisi ve davetli katıldı.

Son dönemde, meslek içi eğitimlerini yaygınlaştırdıklarını belirten Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Meslektaşlarımızın bilgilerine, deneyimlerine ne kadar katkı sunabilirsek bizler için büyük mutluluk kaynağı olacaktır” dedi.

“KADIN CİNAYETLERİ YÜZDE 1700 ARTTI”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, konuşmasında gündeme dair görüş ve düşüncelerini de paylaştı.

Kadın cinayetlerinin sembolü Özgecan Aslan katledilmesinin ardından 5 yıl geçtiğini hatırlatan Av. Veli Küçük, “Ne yazık ki 2015 yılından bu yana yaşadığımız bu olumsuzluklar kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti hafifletmedi. İstatistiki veriler çok kötü, korkunç. Neredeyse ülkemizde günde 2 kadın cinayet kurbanı oluyor. Tacizler, şiddet, aile içi şiddet sayıları 2002 yılından bu yana yüzde 1700 oranında artmıştır. Korkunç bir orandan ve sayıdan bahsediyoruz. Etkin tedbirler ve uygulamalarla bu vahşetin sonlanması arzu ediyoruz. İlköğretim çağından itibaren çocukların bilincinde kadın erkek cinsiyet eşitliğini oluşturmalıyız. Devamında kadınımızı her alanda eşit ölçülerde yaşamın içerisinde olmasını sağlamak gerekiyor.” diye konuştu.

Suriye’nin Kuzeybatısında “Barış Pınarı” harekatında görevli askerlerimize yönelik rejim güçleri tarafından yapılan iki ayrı saldırıda hayatını kaybeden 13 şehidimizi de rahmetle andı, yaralılarımıza acil şifalar diledi, doğrudan yer almadığımız bir savaşta gençlerimizi kaybedilmemesinden ötürü duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi.

“GÜLİSTAN DOKU NEREDE ?”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Tunceli’de 5 Ocak tarihinden bu yana haber alınamayan Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku’ya ne oldu? diye sordu.

Gülistan’ın zor kullanılarak kaçırıldığına, öldürüldüğüne veya intihara sürüklendiği bulguları var iken, olayın bir an evvel çözülmesini beklendiğini, birilerinin korunduğuna dair şüphelerin de ortaya çıkarılmasını, şeffaf bir soruşturma yürütülmesini istedi.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, devletin de insanımızın vücut bütünlüğünü ve yaşam hakkını koruma görevi olduğunu hatırlattı.

AKTİVİST VE İNSAN HAKLARI SAVUNUCU NATALİ AVAZYAN’IN GÖZALTINA ALINMASI

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında soruşturma açılan insan hakları savunucusu ve aktivist Arlet Natali Avazyan’ın, akrabasını ziyarette iken yapılan baskınla gözaltına alındığını belirterek, “Emniyetin çok daha önemli ve ciddi tedbir alma, çözüm bulma noktasında görevleri olmalıdır. Bilgi bana ulaşınca kendisiyle bizzat ilgilendim. Hızlıca ifadesi alındı, zaten sağlık problemleri de vardı. Ama ne olursa olsun bir yurttaşımız sosyal medyada paylaşımından ötürü böyle bir soruşturmaya maruz kalmamalıdır. Natali Avazyan gece yarısı ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.” diye konuştu.

Daha sonra Doç. Dr. Umut Yeniocak, söz alarak, slayt gösterimi eşliğinde sözleşme hazırlamanın inceliklerini, sözleşme incelemenin tekniklerini son derece açık ve duru bir şekilde ortaya koyarak katılımcılarla paylaştı.

Eğitim kapsamında, yeni mevzuat içtihat değişiklikleri ışığında, sözleşme hazırlarken ve incelerken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi aktarımı yapan Doç. Dr. Yeniocak, bu kapsamda özellikle, sözleşmede tarafların doğru şekilde belirtilmesi ve imza uygulamaları, sözleşmenin konusunun ve tarafların yüklendikleri borçların doğru formüllerle yazılması için gerekli pratik bilgiler sundu.

Doç. Dr. Yeniocak, ayrıca, sözleşme yönetimi açısından önem arz eden, faiz oranı, vergi ve diğer masraflar, ceza koşulu (cezai şart), mücbir sebep (force majeure), gizlilik, yetkili mahkeme, sözleşmenin dili ve sözleşmenin sona erme rejimi gibi hususlarda bilinmesi gereken stratejik kurallar ve bahsi geçen konularla ilgili yeni içtihatlar hakkında bilgi verdi.

Soru-cevap bölümünün ardından, Baro Başkanımız Av. Veli Küçük tarafından Doç. Dr. Umut Yeniocak’a Teşekkür Plaketi sunuldu.